Volleybollens historia

Vad är volleybollens historia? Vad är dess ursprung? Varifrån kommer volleybollen? Vem uppfann den? Här är volleybollens historia.

Vilka är de grundläggande reglerna för volleyboll?

Volleyboll är en lagsport där målet med spelet är att lyckas slå bollen över nätet så att motståndarlaget inte lyckas returnera den. Även om det finns olika varianter av volleyboll (t.ex. beachvolleyboll som i allmänhet spelas som en 2-mot-2 sport), innebär den vanligaste versionen sex spelare per lag, med tre placerade framme och tre placerade bakåt i banan.

Lagen får maximalt tre träffar för att få bollen över nätet. Ingen spelare får slå bollen två gånger i följd. Med andra ord, om en spelare slår upp bollen i luften måste en annan lagkamrat först få kontakt med bollen innan spelaren får slå den igen.

För att sätta bollen i spel måste det ena laget servera bollen till det andra laget. En spelare från det serverande laget använder en överhandsrörelse för att slå bollen och skicka den över nätet. Servingsrätten byts först när det icke-servande laget lyckas vinna en poäng. Om det serverande laget vinner en poäng fortsätter de att serva. Om det återvändande laget vinner poängen får de kontroll över nästa serveringsmöjlighet. Varje gång servarrätten byts över från ett lag till det andra roterar varje spelare i det lag som just har fått servarrätten en plats moturs.

Volleybollmatcherna är otidsenliga och fortsätter tills ett lag lyckas göra 25 poäng och vinna med en marginal på minst två poäng. Om ställningen till exempel är 25-24 måste det ledande laget göra en poäng för att få ett övertag på två poäng och vinna ett så kallat set. Varje set består av en enskild match med 25 poäng, och det lag som slutligen vinner matchen måste vinna tre av totalt fem spelade set.

Vilket land startade volleybollen?

Den tidigast kända versionen av volleyboll etablerades i USA 1895. Mer specifikt skapades spelet i Holyoke, Massachusetts. YMCA som betjänade staden anses allmänt vara volleybollens födelseplats, eftersom de första registrerade matcherna ägde rum på denna plats mot slutet av 1800-talet.

Vem uppfann volleybollen?

Volleybollen uppfanns av William G. Morgan, en New York-bo som arbetade på det tidigare nämnda YMCA i Holyoke på den tiden. Morgan var nära vän med basketbollsuppfinnaren James Naismith, vars uppfinning blev alltmer populär bland barn och ungdomar. När Morgan märkte att basketboll krävde alldeles för mycket springande och hoppande för äldre deltagare, försökte han skapa en alternativ aktivitet som kunde spelas med en bråkdel av den fysiska kostnad som är förknippad med basketboll. Volleybollen föddes på så sätt och använde liknande element från sporter som basket (bollen) och tennis (nätet), men kombinerade dem på ett sådant sätt att de inte krävde någon fysisk kontakt eller någon uppenbar fysisk påfrestning.

När grundades volleybollen?

Volleyboll etablerades officiellt 1895, även om den variant som fanns då var mycket annorlunda än den version som har kommit att dominera den moderna eran. För det första var planen mycket mindre och spelarna fick ett obegränsat antal slag för att rensa bollen över nätet. Dessutom var spelets längd ursprungligen modellerad efter baseball, med nio ”innings” med tre servar som utgjorde ett framgångsrikt slutförande av ett spel. Bollen var också alldeles för tung för alla ändamål och anpassades så småningom till att bli den lätta gummiboll som spelare och tittare är vana vid att se i dag.

När blev volleyboll populärt?

Volleybollen började inte bli populär förrän flera år efter att den började spelas. Den började samla. Sporten fick internationell popularitet med början 1913, då Asien antog spelet och gjorde det till en officiell del av flera nationella turneringar och idrottsevenemang.

Volleybollen blev sedan berömd som tävlingssport 1916, då den blev en officiellt erkänd sport av National Collegiate Athletic Association (NCAA). Under de senaste åren har volleybollens popularitet nått nya höjder, eftersom den ligger på andra plats efter fotbollen när det gäller antalet deltagare världen över.

Länder där volleyboll är mest populärt

Nedan listas de länder där volleyboll är mest populärt. Länderna har fått en rangordning från ett till fem beroende på antalet deltagare från varje nation och det genomsnittliga antalet evenemang som genomförs per år.

  1. Brasilien
  2. Ryssland
  3. Serbien
  4. Kuba
  5. Förenta staterna

Lämna en kommentar