Vasaloppets historik och framgång

Att ha åkt Vasaloppet är en av fyra delar i det som kallas en svensk klassiker. De andra är Vätternrundan, Lidingöloppet och Vansbro-simmet. Den som klarar av att genomföra alla dessa tävlingar under samma år kan säga att hen har klarat av en svensk klassiker. Det är något att fira för varje individ som har klarat det. Vasaloppet är kanske det som de flesta tycker är tuffast. 90 Kilometer skidor med tusentals andra är inget som görs i en handvändning. Det krävs ett tufft psyke och många timmars träning för att klara av det. När du har korsat mållinjen i Mora så kan ingen ta ifrån dig under resten av livet att du har åkt de 90 kilometerna från Sälen till Mora. Loppet som är både det äldsta och största skidloppet i världen.

Hur startade det?

De flesta svenskar vet att det har att göra med Gustav Vasa att göra. Det hörs ju även på namnet. Det är inte den exakta sträckan som Gustav Vasa åkte för att undkomma dansken men det är i alla fall i motsatt färdriktning. Exakt hur Gustav Vasa åkte är det inte riktigt någon som vet faktiskt då det inte finns några skriftliga källor på exakt hur det gick till. Det är inte ens säkert att Gustav Vasa åkte skidor faktiskt utan det är flera historiker som menar på att han mest troligt gick på någon form av snöskor. Hur som helst så utvecklade den här historien sig till världens största skidlopp.

2022 är det 100 år sedan det första Vasaloppet gick av stapeln. Det kommer garanterat att firas om det inte är så att Corona sätter för mycket stopp för det. 1922 var det första loppet och det var 116 personer som kom till start tidigt på morgonen. Imponerande nog så gick 112 av dessa i mål. Den första vinnaren av Vasaloppet är faktiskt fortfarande den yngste vinnaren av Vasaloppet. 1922 så vann den då 22-årige Ernst Alm på tiden 7:32:49. Sedan dess är det ingen yngre som har vunnit.

Varje år har loppet vuxit och blivit större och mer prestigefyllt. Sedan 1979 är det en del av det som kallas Worldloppet vilket innebär att det är en internationellt erkänd tävling.

Vem var Mora-Nisse?

Många har hört talas om Mora-Nisse och för de som har kännedom om Mora så finns han som staty i staden. Under 1940-talet var han Sveriges, och antagligen en av världens, bäste skidåkare. Från 1943 till 1953 så vann han Vasaloppet alla år utan 2. 1954 blev han slagen av den förste internationella vinnaren. Det var finländaren Pekka Kuvaja som knep segern.

1966 så sändes tävlingen för första gången på tv och detta gjorde att loppet väte ännu mer då det nådde ut till ännu fler. 1977 så åkte Kung Carl XVI Vasaloppet som förste svenske kung vilket såklart gav ännu mer publicitet till loppet.

Nutid

Nu för tiden är loppet en hel vecka med olika discipliner och det finns även löplopp och cykellopp. Det gör att Vasaloppet nu för tiden går att tävla i på många sätt. Det är uppemot 50 000 människor som deltar på något sätt under skid-Vasan som alltid hålls i mars. Utöver det stora Vasaloppet som alltid är på en söndag så går det att åka bland annat Vasaloppet 30 tidigare under veckan, alltså 30 kilometer. Det finns även det som heter Tjejvasan som är 30 kilometer. Det lopp som de flesta åker är öppet spår vilket är ett fullt lopp på 90 kilometer men tidigare under veckan och friare starttider vilket gör att fler kan starta. I det ”riktiga” loppet på söndagen är det svårt att få plats.

Lämna en kommentar