Vad har hänt i Allsvenskan under 2022?

Världens mest jämna liga kallas ibland allsvenskan. Det är för att alla kan slå varandra. Det kan de såklart i alla ligor men det är möjligt att det händer lite oftare i vårt land än vissa andra. Att Djurgården eller Malmö FF förlorar mot Varberg eller Mjällby är inte så troligt men det händer ändå titt som tätt. Det gör att varje omgång är nervpirrande och det är otroligt spännande oavsett vilken match det är. Det är inte så ofta ett lag bara spelar av en match och vinner med stora siffror. Inför säsongen var det som vanlig Malmö som var favorittippat av de flesta. De flesta var överens om att pengarna från Champions League och de andra Europacuperna har gjort att MFF har den överlägset bästa truppen i allsvenskan. Skulle inte MFF vinna så blir det antagligen något av Stockholms-lagen Djurgården eller AIK. Det var i alla fall vad de flesta trodde. Så vad har hänt under säsongen 2022 hittills?

Tränaren höll inte måttet

Om vi börjar med det favorittippade MFF så hade de inför säsongen en ny tränare i Milos Milojevic som oväntat nog fick tränarjobbet hos storklubben. Det var oväntat då han senast kom från Hammarby där han fick sparken efter att ha pratat med en norsk fotbollsklubb bakom ryggen på Hammarby. Det kunde inte tillåtas men av någon anledning så trodde MFF ändå på Serben. Det höll fram till sommaruppehållet då dåliga resultat blev för mycket. Även om MFF tog hem svenska cupen för första gången sedan 80-talet så gick de kräftgång i Allsvenskan och cirkulerade runt 5-6 plats och det är inte okej för Sveriges största lag. Milos fick gå och I nuläget har MFF ingen tränare.

Målspruta som har vaknat ordentligt

Årets överraskning är för många Häcken som efter 18 omgångar leder allsvenskan tätt följt av Djurgården. Det är ingen överraskning att Häcken ligger i topp, det brukar de göra men att de skulle gå så starkt som de gör var det inte många som trodde. De som är lite ondsinta brukar dock påpeka att Häcken saknar vinnarkultur och att därför aldrig kommer att hålla hela vägen. Det är i och för sig sant då Häcken aldrig har vunnit Allsvenskan men någon gång ska vara den första. Den största anledningen till att de ligger där uppe i toppen heter Alexander Jeremejeff. Han har under många år gjort många mål i Allsvenskan men i år är han en klass för sig själv. Han har gjort 14 mål vilket är dubbelt så många som nästa man på listan, Marcus Berg på 7 mål. Med en sådan spelare så kan Häcken slå vilket lag som helst och det blir intressant att se om de håller hela vägen.

Andra tränare som fick sparken

IFK Norrköping har de senaste åren alltid varit med och slagits om de finaste platserna. Många trodde att så skulle vara fallet även i år. Det har absolut inte varit fallet. Efter 18 omgångar så får Peking snarare titta sig ängsligt neråt i tabellen än att titta uppåt. En lång måltorka och en sparkad tränare vittnar om en klubb i fallande riktning och ingen vet riktigt vad det är som gör att den anrika klubben går så dåligt. Just nu ligger de på en 11:e plats vilket är långt under vad de flesta tippade att de skulle göra.

Årets positiva överraskning är nog laget från Listerlandet, alltså Mjällby. De ligger nu stadigt på en 7:3 plats och långt ifrån den bottenstrid som de varje år blir tippade att befinna sig i. De slåss mer om Europaplatserna än att undvika degradering.

Lämna en kommentar