Vad är NBA – Världens bästa basketliga!

National Basketball Association är vad NBA står för och det är den högsta basketligan i USA. I Sverige är Basket inte den populäraste sporten och får finna sig långt bakom i popularitet bakom bland annat fotboll och ishockey. I USA är basket enormt dock och bland den mest sedda sporten varje år. Alla matcher är i stort sett slutsålda och alla som har varit på en match kan instämma i att det är en magisk stämning. De största spelarna blir upphöjda till skyarna och betraktas nästan vara gudar. Det kommer vi till lite längre ner i artikeln. Hur fungerar NBA?

Hur spelas NBA?

NBA är faktiskt inte bara lag från USA utan det är även lag från Kanada. Det är inte lika många dock men några stycken. NBA har spelats sedan 1946 men då gick den under namnet BBA. tre år senare, alltså 1949, fick serien namnet NBA som håller än idag. Serien innehåller 30 lag och de är uppdelade i två halvor, Conferences. Det är för att de geografiska områdena inte ska göra att resorna varje vecka blir outhärdliga. USA är ett stort land och blandas Kanada in i det hela så är det ett väldigt stort geografiskt område som täcks in. Det är i och för sig bara ett lag som är från Kanada i skrivande stund.

Ligan har start i oktober varje år och varje lag spelar 82 matcher. 41 matcher hemma och 41 matcher borta. De möter lagen från sin egen division 4 gånger. Sedan är det lite andra möten också som gör att det adderas upp till 41 matcher per år men det behöver vi inte gå in på mer nämnvärt här.

I april börjar slutspelet och det är då de riktigt viktiga matcherna börjar. De åtta bästa lagen från vardera conference får vara med och spela i ett slutspelsträd. Den som har bäst statistik från grundserien får börja hemma. Därefter är det en serie av sju matcher och vinnaren går vidare till nästa runda. Finalen spelas i Juni och den som vinner finalen kan titulera sig NBA-mästare och får lyfta trofén som heter Larry O’Brien Championship Trophy. Det lag som har vunnit flest gånger är Boston Celtics som har vunnit 17 gånger. Därefter är Los Angeles Lakers näst bäst som har vunnit 16 gånger.

Bäst i NBA genom tiderna?

Vem som är den bästa basketspelaren genom tiderna är även den som har varit bäst i NBA genom tiderna. Eftersom att NBA är den odiskutabelt bästa basketligan i världen så är det här alla de största spelarna spelar. Den som allra ofta lyfts fram som att vara den bästa spelaren genom tiderna är Michael Jordan. Han hade ett otroligt poängsnitt på 30,1 poäng per match. Han hade sin absolut bästa tid i Chicago Bulls på 90-talet. Där är han en ikon och skulle du någonsin säga att någon annan har varit lika bra så kommer du inte att bli populär.

En annan spelare det ofta pratas om när det pratas om världens bästa basketspelare är LeBron James. Han spelade i Cleveland Cavaliers, Miami Heat och Los Angeles Lakers och slutade spela så sent som 2020. Han hade ett poängsnitt under sin karriär på 27,1 vilket även det är otroligt högt men inte så högt som Michael Jordan. Det görs många poäng i basket och det är ett trovärdigt sätt att bestämma vem som egentligen har varit bäst.

För att nämna någon svensk som har spelat i NBA så kan vi nämna Jonas Jerebko och Jeffery Taylor. Det finns några till men då basket inte är någon stor sport i Sverige har vi väldigt svårt att få fram tillräckligt bra spelare för att platsa i världens bästa liga.

Lämna en kommentar