Ta dig fram snabbt och enkelt

Många som och arbetar har ofta bekymmer när de ska pendla till jobbet. I de flesta fall reser man till arbetet ungefär samtidigt som alla andra och trängseln som uppstår är både påfrestande och jobbig. Ibland kör bara bussen och tåget förbi hållplatsen man står på eftersom de redan är överfulla.

Ibland är det också så att bussen eller tåget inte går hela vägen fram till arbetsplatsen vilket gör att man får gå en längre sträcka innan man är framme. Då kan en elscooter vara ett bra alternativ. Med den kan man köra hela vägen till jobb om man vill eller så kan man köra den biten där bussen eller tåget inte kör.

Fördelar med en elscooter

När elscootern var helt ny såg de flesta den som en rolig leksak men idag är det många, speciellt i städerna, som använder den som ett sätt att ta sig till jobbet eller skolan. Många har upptäckt att den är både snabb och smidig och att den är ett otroligt lätt transportmedel som också är relativt billig.

Även de som turistar i de större städerna väljer ofta att sig fram med en elscooter. Under de varmare månaderna är det ett härligt sätt att turista på, vinden som susar i håret och staden som syns på nära håll. Även folk som ska gå på fest eller andra tillställningar använder elscootern, man slipper nämligen att byta kläder när man kommer fram som man ofta behöver göra om man exempelvis cyklar.

Andra fördelar som är värda att nämnas är att det är betydligt mer miljövänligt att köra en elscooter än att köra bil eller åka kollektivtrafik. Detta gäller speciellt om man väljer att köra elscootern på grön energi. Den är också väldigt smidig att köra, man kommer fram överallt och man kan ta med sig elscootern in i butiker.

Man sparar tid eftersom man slipper stå och vänta på buss eller tåg som dessutom ofta är försenade. Man kan även gena med elscootern för att komma snabbare fram. Man behöver dock följa de trafikregler som finns. Även förvaringen av elscootern är smidig, den är så liten att man utan problem kan ta den med upp i lägenheten eller in på arbetsplatsen.

Vilka regler gäller för en elscooter?

För att veta vilka regler som gäller för el sparkcykel behöver man först ta reda på vilken fordonsklass den tillhör. Om elscootern inte kör fortare än 20 km per timme så klassas den som en cykel, den får inte heller ha en motorstyrka på mer än 250 watt. Har man en elscooter som uppfyller dessa krav så gäller följande:

  • Det rekommenderas självklart att alla som kör ska ha hjälm på huvudet men är man under 15 år så är det inte bara en rekommendation utan en lag med hjälm.
  • Eftersom elscootern klassas som en cykel får den också framföras som en cykel. Det betyder att den är tillåten på cykelvägar och i viss utsträckning på bilvägar.
  • Det är förbjudet att skjutsa någon på en elscooter.
  • Om man kör elscootern när det är mörkt ute krävs det att man syns. Därför ska scootern vara utrustad med både fram och bakljus samt reflexer.
  • Det krävs att det finns både bromsar och en ringklocka på scootern.

Tänk på det här

Det finns mycket att tänka på när man kör en elscooter, man måste visa hänsyn till andra människor och följa de regler som finns. Det betyder att när man kör förbi andra så ska man göra det försiktigt och man ska också sänka hastigheten och hålla avstånd. Detta är viktigt för att undvika olyckor.

Precis som med andra fordon som man framför så måste man ta hänsyn till de förhållande som är där man kör. Det gör man genom att anpassa hastigheten efter underlaget och inte efter vad det är tillåtet att köra i. Kurvor och sikt är andra förhållande som man behöver ta hänsyn till när man kör för att det ska vara en säker körning.

Om man kör på gågator och i andra områden där det går mycket människor ska man framföra sitt fordon i gångfart. Det är också viktigt att tänka på hur man parkerar sin elscooter så att den inte är i vägen för andra människor. Det är extra viktigt att tänka på det med hänsyn till barn, äldre och människor med nedsatt syn.

Hur mycket kostar en elscooter

När man har upptäckt fördelarna med en elscooter så är det väldigt många som blir sugen på att köpa en egen. Priset för en elscooter beror på vilka krav man har och hur behoven ser ut. Man vill inte komma hem med en elscooter som bara tar en halvvägs till jobb. Det finns många olika modeller att välja mellan och man bör titta på köregenskaper, drifttid, hastighet och viktkapacitet för att hitta en som passar bäst för just en själv.

Man kan betala upp mot 10.000 kronor för en elscooter men man kan också få en för någon tusenlapp. Man brukar räkna med att en elscooter ligger på runt 3500 kronor men såklart med variationer.

Lämna en kommentar