Svenskar som har spelat i NHL

Svenskar som har spelat i NHL – Världens bästa hockeyliga. Dit alla hockeyspelare drömmer om att bli värvade. Där den högsta konkurrensen och de största pengarna finns. Det är National Hockey League i Nordamerika, oftare kallat bara NHL. De allra bästa spelarna i världen spelar alla i NHL och det gör att denna liga håller en otroligt hög klass. Hockey har under lång tid varit en av de mest populära sporterna i Sverige och därför har vi haft väldigt många spelare i NHL. Här under ska vi prata om några av dem och kanske reda ut vem som har varit bäst. Det är inte säkert att det går att säga dock för det handlar ofta om klubbtillhörighet och det blir subjektivt som så ofta inom sporten. Först ska vi prata lite om hur NHL startade.

Över hundra år gammal liga

NHL startade så tidigt som 1917. Det är inte alla ligor som har varit igång i över 100 år. Ofta har de bytt namn och genomgått så stor reformation att den inte räknas som samma liga men inte NHL. Det är ungefär samma som 1917. Det är lag från USA och Kanada och det är samma lag som spelar i NHL varje år. Det är inte möjligt att åka ur och det är ytterst sällsynt att något lag bytts ut. Det kan vara om ett lag har stora ekonomiska problem men det är extremt sällsynt. Det vanliga är att det är samma lag år in och år ut. Det är ovanligt för ett ligasystem att det fungerar på det sättet. Efter varje säsong så är det en drafting-runda. Där får varje lag välja spelare utifrån för att komma till deras lag och det är ett finurligt system som gör att konkurrensen vidhålls och inget lag blir allt för bra. Det lag som har placerat sig sämst tidigare säsong får nämligen välja spelare först i draften. Då har de potential att välja de bästa spelarna utifrån och komma tillbaka nästa år som ett slagkraftigare lag. Det gör att inget lag sticker iväg och blir det absolut bästa utan det är nästan alltid en väldigt jämn serie.

NHL spelas i två konferensen för att det geografiska området är så stort. När grundserien har spelats klart så blir det ett slutspelsträd där alla möts. Slutligen står en segrare som får lyfta den enorma silvriga pokalen. Det är det en del svenskar som har gjort.

Tidiga svenskar i NHL

Sedan 1964 har det alltid funnits minst en svensk i NHL. 1932 var det dock Gustav ”GUs” Forslund som var den förste svensken att ta steget och spela i NHL istället för den svenska inhemska ligan. Han gjorde bara en säsong i Ottawa innan den lite mer namnkunnige Ulf Sterner gick till New York Rangers 1964 och sedan dess har det funnits minst en svensk i NHL. Den förste svensk som blev riktigt stor var Börje Salming som betraktades som en gud efter sitt genombrott på 1970-talet. Efter Salming så har det varit en ström av spelare från Sverige som har tagit steget över och gjort det bra. Några av de allra tidigaste var Håkan Loob, Mats Näslund, Kent Nilsson och Pelle Lindbergh. På 90-talet så kom en ännu starkare våg av svenska spelare som gjorde stora avtryck i NHL. Då pratar vi namn som Peter Forsberg, Mats Sundin, Bröderna Sedin och Daniel Alfredsson.

Bästa svenskarna genom tiderna

Det finns många som aspirerar på att vara de allra bästa svenska hockeyspelarna i NHL genom tiderna. Vi ska här titta på poäng vilket ä något som används ofta för att avgöra hur bra en hockeyspelare var under sin karriär. Den svensk som har det allra högsta poängsnittet under sin karriär i NHL är Mats Sundin med 1 poäng per match. Han har gjort otroliga 564 mål. Eftersom det spelas så otroligt många matcher i NHL så blir det många mål. Efter Sundin så är den näst bäste poängskördaren Daniel Alfredsson som har gjort 444 mål och hade ett poängsnitt på 0.93.

Titlar är en annan faktor när det kommer till att avgöra hur bra en spelare var. Det allra största en hockeyspelare kan vinna är Stanley Cup, alltså NHL. Stanley Cup är namnet på själva pokalen. Det är en del svenskar som har vunnit Stanley Cup och 4 stycken har gjort det 4 gånger. Nicklas Lidström är en av dem och han gjorde det som kapten för sitt Detroit Red Wings vilket gör det till en större bedrift.

Den slutgiltiga hyllningen i hockey är att få sin tröja hissad i taket på den arena den man har spelat många gånger. Det betyder att ingen får ha den tröjan för att spelaren anses vara en evig spelare. Det har hänt Börje Salming, Peter Forsberg, Mats Näslund, Mats Sundin, Nicklas Lidström och några till. Då går det inte att debattera huruvida spelaren har haft en fantastisk karriär.

Lämna en kommentar