Svenska basketligan

Svenska basketligan – Även om basket inte är så stort i Sverige som i andra länder så finns det ändå ett ganska stort intresse. Speciellt i de norra delarna av vårt land. Svenska basketligan är den högsta ligan i Sverige både för herrar och damer. Det har så varit sedan 1992/93 när ligan startade. Förr så kallades den bara basketligan och innan dess Elitserien. Det är inte alls ovanligt att ligor byter namn. Den som vinner svenska basketligan kan titulera sig som svensk mästare i basket. Den ändrades lite i utformning 1992 och ändrades för att bli mer lik den nordamerikanska NBA. NBA är en av världens mest populära ligor i alla sporter. När ligan ändrade namn så ställdes högre krav på att lag skulle ha en bra ekonomi, detta för att kunna säkerställa en hög kvalitet på svensk basket.

Vilka är bäst?

Det är ett antal lag som har slagits om titeln på senare år. För ungefär 10 år sedan så var Södertälje det absolut bästa laget och de vann ligan 4 år i rad mellan 2013 och 2016. De vann även senare 2019. Det är herrar vi pratar om just nu. De har även tidigare haft storhetsperioder där de har vunnit ligan flera år i rad. Det gör att flera klassar Södertälje som den bästa klubben genom tiderna på herrsidan i svensk basket. Det beror såklart på vem du pratar med och var lojaliteteten ligger. På damsidan har Södertälje varit extremt framgångsrika även där och inte minst på 70- och 80-talet. Då vann de ligan nästan hela tiden och alla år mellan 1977 och 1985. Det är imponerande även i ett internationellt perspektiv och i övriga sporter. Det är inte så många som har lyckats vinna så många år i rad. I början på 90-talet var Arvika extremt framgångsrika och vann ligan mellan 89 och 94. På senare år har Umeå och Luleå slagits om titeln och även Northland Basket. Det är mer populärt med basket i de norra delarna av landet. Kanske för att det är kallt större delen av året och att det då gör att andra sommarsporter som fotboll får det svårare att etablera sig.

Lite kort om basket

Då basket inte är lika populärt som fotboll eller ishockey så är det kanske inte alla som har full koll på reglerna i basket. Det brukar sägas att basket uppfanns 1891 och nu är det en av världens största idrotter. USA är den mest framträdande nationen men även Kina har varit väldigt duktiga under lång tid. Det ska vara 5 spelare från varje lag på plan samtidigt. Det gäller att få i bollen i motståndarens krog på andra sidan. Görs det på nära håll så får man 2 poäng och görs det längre ifrån så får man 3 poäng. Det går att byta spelare hur ofta som helst men man får maximalt ha 12 spelare på bänken. Bollen ska studsas hela tiden och man får inte springa med den hållandes i händerna. Det finns massvis med fel man kan göra som att springa för många steg med bollen eller dribbla fel.

Det uppskattas att det finns ungefär 400 miljoner utövare av sporten i världen. Det är svårt att uppskatta men det har sagts att det är den ungefärliga siffran. Bäst i världen är som sagt USA och i Europa är det kanske lite överraskande Litauen. Det är deras nationalsport och detta lilla land ses som en stormakt inom basketen och kan komma upp och överraska även de allra största nationerna även om det sällan är något annat land än USA som i slutändan står som segrare av stora mästerskap.

Lämna en kommentar