Stockholms möjlighet att bli värd för OS 2030! 

Möjligheterna för att Sverige och Stockholm ska kunna bli värd för vinter-OS och Paralympics 2030 kommer allt närmare. Sverige har nu ingått i en förstudie om att arrangera dessa vinterspel för året 2030. Förstudien väntas vara klar till sommaren och ger vårt avlånga land ett hopp om att stå som värdland.   

Vad är Sveriges tidigare roll till OS? 

Sverige har haft en tidigare roll inom OS, även om det var för mycket länge sedan. År 1912 arrangerade vårt land sommar OS, men sedan dess har det varit helt tyst. Om man bortser från år 1956 då Sverige arrangerade ryttardelen på grund av de då mycket stränga karantänregler som det dåvarande värdlandet Australien hade. 

Sverige har dock ansökt om att leda OS-spelen då senaste gången var att arrangera vinterspelen 2026. Det slutade med att det stod mellan Stockholm/Åre och Milano-Cortina, men italienarna tog tyvärr hem det efter en omröstning. 

Att Sverige nu återigen är på tal om att leda vinter-OS är otroligt positivt och hoppgivande. En förfrågan från IOK (Internationella olympiska kommittén) som ber Sverige ge sitt underlag för hur ett svenskt OS kan komma att se ut är det som gjort att denna boll satts i rullning. 

IOK och värdländer till OS 

Under tidigare år har det varit både länder och städer i världen som skickat in sina förfrågningar till IOK om möjligheten att bli värd för OS. När de fått in alla ansökningar har sedan deras kommitté valt ut den ansökan som de ansett varit bäst att leda nästkommande OS. Denna regel har nu ändrats och från och med nu så är det istället självaste IOK som skickar ut förfrågningar till de länder de anser är aktuella för denna hedersroll.

Förfrågningen hamnar då i händerna på landets representanter för den olympiska kommittén, i vårt fall SOK (Sveriges olympiska kommitté) som ska ta fram en förstudie kring Stockholm och våra möjligheter att kunna anordna ett OS. Denna förstudie är det som lägger grund för huruvida landet och staden är lämpade för rollen under beslut av IOK. 

Sveriges möjligheter till OS värd 

Den 8 februari 2023 gick Sveriges olympiska kommitté ut i media om att Sverige fått en förfrågan om att arrangera OS 2030. Från SOK är utlåtandena mycket positiva, speciellt då de arbetat mycket hårt för att Sverige skulle tagit hem rollen för OS 2026. Att Sverige nu har fått en ny chans, och dessutom efter intresse från IOK gör att hoppet räcker långt.  

Enligt SOK har Sverige alla förutsättningar för att kunna leda vinter-OS med färdiga arenor som kan fylla dessa skor. De är nu därför i full gång med att ta fram en förstudie om varför Sverige och Stockholm klarar av jobbet att leda vinter-OS 2030.

Det slutgiltiga beslutet kommer någon gång i sommar, med många förväntansfulla OS-fans i Sverige som väntar på att kunna få uppleva vinterspelen på hemmaplan.

Lämna en kommentar