Starta nytt företag – Så ser möjligheterna ut för företagslån

Det finns flera olika möjligheter att få lån för att starta ett nytt företag. I Sverige har vi ett mycket gynnsamt klimat för entreprenörskap och det går ofta bra att ansöka om lån från banken. Dock är det inte alltid det bästa alternativet, särskilt inte om man vill ha pengarna snabbt.

Därför tittar vi här på några andra alternativ:

-Låna pengar från familj och vänner: Det här är ofta det första alternativet man tittar på, och det är absolut en möjlighet. Dock kan det vara svårt att få tillgång till stora summor pengar genom denna metod, så det är inte alltid ett alternativ. Det kan också skapa spänning mellan dig och dina vänner eller familj om du är skyldig dem stora summor pengar.

– Ett företagslån utan UC: Detta är ett bra alternativ om du exempelvis är frilansare eller student och inte kan ta lån genom en traditionell bank. En kreditupplysning tas på dig som företrädare för bolaget men den kommer inte påverka din personliga UC-Score.

-Gräsrotsfinansiering: Eller crowdfunding som det också kallas har blivit allt mer populärt de senaste åren, och det finns flera olika plattformar som man kan använda sig av. Detta är en bra metod om man har ett intressant projekt som man tror att andra människor också skulle vilja investera i.

-Affärsänglar: Det finns flera olika organisationer och privatpersoner som är villiga att investera i spännande nya företag. Detta kan vara ett bra alternativ, men det är ofta svårt att hitta dessa personer.

-Lån från staten: I Sverige finns det flera olika stödprogram för entreprenörer och det går ofta att ansöka om lån från staten. Detta är en bra metod för att få tillgång till pengar, men man måste oftast ha en mycket bra business plan för att bli beviljad ett sådant lån.

Det finns alltså flera olika alternativ som man kan välja mellan när man ska starta ett nytt företag. Det viktigaste är att du undersöker alla möjligheter och väljer det alternativet som passar bäst för just ditt företag.

Detta krävs för ett företagslån:

För ett företagslån är det viktigt att du visar att du har förutsättningarna för att kunna betala tillbaka lånet. Därför gör ofta banker en kreditundersökning innan du kan beviljas ett lån.

Din ränta, som betraktas som kostnaden att ta lånet bestäms främst av faktorer som:

  • Din kreditvärdighet
  • Din betalningsförmåga.
  • Om du har annan ytterligare säkerhet (det kan vara exempelvis att du pantsätter en tillgång eller skriver en personlig borgen).

Ju högre säkerhet, desto lägre räntekostnad för dig.

Andra sätt som kan förbättra dina alternativ:

  • Genom att redovisa att bolaget sköter ekonomin på korrekt sätt. Detta kan styrkas genom att du använder dig av en redovisningskonsult eller revisor för större aktiebolag.
  • Presentera en vattentät affärsplan med en budget.
  • Redovisa stöd för dina argument med siffror och tillvägagångssätt för hur ditt syfte med lånet ska uppnås.

Lämna en kommentar