Spelarna att hålla koll på i EM 2024!

Europeiska mästerskapet i fotboll, EM-2024 är utan tvekan en av kontinentens största sportevenemang och en fantastisk scen för både etablerade stjärnor och nya talanger att visa upp sig på. EM-kvalet som avslutas i mars i år är en process som både kan förutspå framgången för nationella lag och lyfta enskilda spelare till stjärnstaden. Inför kommande EM-slutspel i Tyskland i juni och juli finns det flera spelare som fans och experter kommer att ha ett särskilt öga till.

Dessa spelare representerar inte bara de bästa talangerna i sina respektive länder, men de bär också på pressures att leda sina lag till glans och ära i det stundande mästerskapet. Här är en närmare titt på några av de mest spännande spelarna att hålla koll på under EM 2024.

Generationsväxling i landslagen

När ett stort mästerskap närmar sig är det alltid intressant att se hur olika nationers lagbyggen tar form. En ny generation fotbollsspelare står redo att ta över efter etablerade namn och under EM-kvalet har flera av dessa unga talanger fått chansen att visa att de håller för internationellt spel. I landslag som Spanien, Tyskland och Italien, där generationsväxlingen varit ett återkommande tema de senaste åren, har flera spännande nykomlingar fått förtroendet att leda sina lag.

I Spanien har man redan sett spelare som Ansu Fati och Ferran Torres inta scenen med framgång. I Tyskland har Kai Havertz och Serge Gnabry visat att de är redo att axla arvet efter spelare som Thomas Müller och Mesut Özil. Italien, som chockartat missade VM 2022, förväntas satsa på ungdom och introducera talanger som Sandro Tonali och Nicolò Zaniolo i större roller inför EM.

Taktiska masterminds i förändringens tid

EM-kvalet 2023-2024 har även blivit en prövning för landslagens tränare, där de får möjligheten att finjustera sina taktiska planer och experiment med olika spelartyper. Förbundskaptener som Roberto Mancini, Didier Deschamps och Gareth Southgate har alla försökt att implementera en spelstil som anpassar sig efter sina bästa spelares kvaliteter. Tränarnas förmåga att skapa ett välorganiserat lag som kan prestera under pressen i kvalet är avgörande för hur långt ett lag kan gå.

Speciellt intressant blir det att följa lag som Nederländerna och Belgien i EM, som historiskt haft starka individuella spelare men som stundtals har underpresterat som lag. Att hitta en balans mellan individuell briljans och lagets samlade behov är en konst som tränarna kommer att förfina under EM-slutspelen.

Nyckelspelare med världen för sina fötter

Enstaka spelare kan vara skillnaden mellan framgång och misslyckande i ett EM-slutspel. Stjärnor som Kevin De Bruyne och Kylian Mbappé kommer utan tvekan att ha en stor inverkan på sina lags prestationer. Förutom dessa väletablerade namn är det också vissa yngre spelare som kommer att vara intressanta att observera.

För Sverige hade förhoppningarna till stor del legat på Alexander Isak, vars förmåga att göra mål har visat sig vara avgörande i täta matcher. Sverige missar dock EM 2024 då Österrike besegrade Azerbajdzjan, vilket resulterade i att Sverige inte gick vidare till slutspelet.

England har i sin tur Phil Foden, som redan har visat prov på sin oerhörda talang i Manchester City och som kan vara redo att ta ett steg upp och bli en av de ledande spelarna i Englands landslag. På mittfältet kan spelare som Italiens Nicolo Barella och Spaniens Pedri göra en markant skillnad i hur spelet byggs upp och kontrolleras.

Möjlighet för oslipade diamanter att glänsa

Tillsammans med de stora namnen och etablerade stjärnorna kommer alltid ett antal mindre kända spelare att kliva fram. EM-kvalet har gett dessa spelare en chans att stjäla rubrikerna och tjäna internationellt erkännande. Ofta kommer dessa spelare från länder som inte nödvändigtvis förväntas gå långt i turneringen men som kan överraska med några skrällar.

Dessa oslipade diamanter i mindre framträdande ligor eller klubbar kan ha vad som krävs för att på allvar utmana etablerade spelare på sin position. I varje mästerskap finns alltid berättelser om oväntade hjältar som kliver fram och gör skillnaden för sitt lag. Kanske är det en ung forward från Österrike, en teknisk mittfältare från Kroatien, eller en hårdarbetande försvarare från Danmark som denna gång skriver in sig i historieböckerna.

EM-spelet är inte bara en tid för lag att visa upp sig på den europeiska scenen, det är också en tid för individuella spelare att visa världen vad de kan. I takt med att kvalet avancerar och spänningen byggs upp, kommer dessa nyckelspelare och oslipade diamanter att ha en oförglömlig möjlighet att lämna ett bestående avtryck på fotbollshistorien. Att hålla ett öga på dessa spelare är inte bara ett nöje för den passionerade fotbollsfansen, det kan också ge en inblick i sportens framtid och de kommande årens fotbollsstjärnor.

Lämna en kommentar