Serie A – Italiens högsta fotbollsliga

Italienska Serie A är den högsta fotbollsligan Italien. Därefter följer logiskt nog Serie B och Serie C. under lång tid så har Serie A varit en av världens absolut bästa ligor. Det går upp och ner och även ifall den absoluta storhetstiden kanske var under 80- och tidigt 90-tal med spelare som Maradona så har den stått sig bra och det är alltid Italienska lag med och fajtas om Champions League. Denna turnering är världens mest prestigefyllda klubblagsturnering och det har hänt flera gånger om att ett italienskt lag har sått som segrare. Nu på senare år så har Juventus totaldominerat men genom tiderna så är andra lag som Lazio, Milan, Inter och Napoli också otroligt stora klubbar med många titlar.

Missa inte:
Spelschemat för Serie A 2021-2022 hittar du här.
Tabellen för Serie A finns här.

Spelats i 90 år

Den första upplagan av Serie A spelades 1929/30 och innan dess var det ett annat organiserat system för att utse Italiens bästa lag. All statistik som finns kommer ifrån när Serie A var Serie A dock då de var ett annat system med slutspel mellan åren 1898 och 1929. Anledningen till att säsongen heter 1929/1930 är att den italienska ligan spelas från höst till vår. Det gör egentligen alla de stora ligorna och det är nästan bara Allsvenskan som spelas med start på våren och slut på hösten. Det är naturligtvis för att vårt klimat är så hårt här uppe i norden.

Serie A är en liga som har ändrats åtskilliga gånger. Det har ändrats hur många lag som spelas i serien, spelschema och även med slutspel eller inte. Nu sedan en tid tillbaka är det dock 20 lag i serien där alla möter varandra två gånger. Det blir alltså 38 matcher och den som leder ligan efter det har vunnit Serie A och koras till Italiens bästa fotbollslag. Historiskt sett så är de norra delarna av landet bättre än de södra delarna och de flesta stora klubbar ligger något sånär norrut.

Vilka har spelat mest i Serie A?

Precis som alla andra ligor så åker de lag som placerar sig sist ut ur den högsta ligan och får tillbringa nästa år i Serie B. I Italien är det de 2 sämst placerade lagen som åker ur direkt och det tredje sämst placerade som får kvala. Det gör att vilka lag som spelar i Serie A ändras lite varje år. Det lag som har spelat flest säsonger i Serie A är Inter. De har spelat 90 säsonger och alltså aldrig åkt ur vilket är otroligt imponerande på 90 år. Därefter kommer Juventus och Roma med 89 säsonger.

Det lag som har vunnit flest gånger är Juventus som har otroliga 36 titlar. Därefter följer Inter med 19 och sedan AC Milan med 18 titlar.

Statistik om spelare

Det har under åren varit en hel del spelare från Sverige som har gjort stort avtryck i Serie A. Inte minst Zlatan Ibrahimovic såklart men han har faktiskt lång väg att gå för att nå upp till den främste svenska målgöraren genom tiderna i Serie A. Det är Gunnar Nordahl som har mäktat med 225 mål medan Zlatan har gjort 132 mål. Den spelare som har gjort flest av alla är Silvio Pola med sina 274 mål. Faktum är att Zlatan inte heller är nummer två på listan över svenskar med många mål i Italienska ligan. Efter Nordahl kommer nämligen Kurt Hamrin som har gjort 190 mål vilket placerar honom på en åttonde plats totalt sett.

Flest matcher i Serie A har Buffon gjort. Den Italienska målvakten hade en fantastisk karriär både i klubblag och landslag och gjorde hela 648 matcher. Därefter följer Maldini och Totti.

Lämna en kommentar