Så vann Manchester City sitt första Champions League

För att uppnå sportslig storhet måste det ske ett verkligt episkt ögonblick. På Atatürks olympiastadion i Istanbul utspelades en efterlängtad triumf för Manchester City. Där, på den hänförande arenan, förvandlades en långvarig besatthet till en glödande verklighet. Det var på den ikoniska platsen där historia skrevs med guldskrift och supportrarnas drömmar blev till sanning.

Hundratals miljoner har investerats

Ända sedan Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan och Abu Dhabi United Group tog över klubben 2008 har det främsta målet varit att vinna Europas mest prestigefyllda cup-tävling. Hundratals miljoner dollar har investerats under de senaste 15 åren, och många kontroverser har även omgärdat klubben, men nu är Champions League-pokalen äntligen deras efter en 1- 0-seger över Inter Milan. Det som verkligen kommer att sticka ut i människors minnen är inte själva matchen i sig, utan snarare den djupgående betydelsen av detta resultat.

Det här var inte bara kvällen då City vann sin första Champions League. Genom att besegra den trefaldiga mästaren Inter blev Pep Guardiolas gubbar det andra engelska laget någonsin att ta hem ”the treble” – de vann Premier League, FA-cupen och Champions League under samma säsong! Det första laget som lyckades med detta var Manchester United under säsongen 1998/99, och även om det är meningslöst att jämföra lag från olika epoker, så är detta City-lag minst lika dominerande inom landets gränser som det legendariska United-laget under Alex Ferguson, som vann hela fem ligatitlar på sex säsonger.

Haalands avgörande prestationer

Sheikh Mansours öppna brev till City-supportrar 2008, där han betonade ägarnas ambitioner samtidigt som han förstod att det skulle ta tid att bygga ett lag och en klubb som kunde utmana om ligatitlar och europeiska troféer, är nu ett avslutat kapitel. Men framgången i Europa har tagit längre tid än många hade förväntat sig. Trots alla pengar som satsats fortsatte City att misslyckas i utslagsfasen av Champions League ”Det här är en så svår tävling att vinna”, sa Guardiola till BT Sport efter matchen.

Det var Guardiolas ankomst 2016 som var tänkt att förändra Citys öde i Champions League, men med facit i hand var det förvärvet av Haaland förra sommaren som gjorde City till en formidabel kraft i Europa. Själv erkände anfallaren tidigare denna vecka att han köptes in för att hjälpa till att vinna just denna tävling. Han sa att han ”känner pressen”, detta har dock inte synts på planen under en säsong där han har gjort otroliga 52 mål, vilket har varit en avgörande del av deras framgång.

Nya utmaningar i Europa

Nu står City inför en spännande utmaning – att erövra fler titlar med samma envishet och segerhunger i Europa. För i ärlighetens namn är det ju de som vinner gång på gång i denna krävande och prestigefyllda turnering som får den största hyllningen och blir ihågkomna genom tiderna. Det kan nu vara dags för City att sätta sin prägel på historien och cementera sin plats bland de bästa av de bästa i fotbollsvärlden. Med ett lag som redan har bevisat sin dominans inom landets gränser, är det dags att erövra nya territorier och ge de europeiska jättarna en ordentlig match. Guardiola och hans trupp är rustade med både talang, ambition och en stark vinnarinstinkt.

Lämna en kommentar