Ronaldos skamliga avsked från europeisk fotboll

Få fotbollsintresserade personer lär ha missat Cristiano Ronaldos skamliga sorti från europeisk fotboll, och möjligen även från landslaget. Själv tycker jag det är tragiskt med tanke på att det är en av de bästa spelarna genom tiderna som vi pratar om.

För Ronaldos del känns det framför allt väldigt onödigt att han genom sitt sätt att agera förmodligen har förstört sitt anseende bland Manchester Uniteds supportrar för all framtid. När det gäller just den frågan kan det nog dock svänga snabbt om det är så att tränaren Erik ten Hag gör fiasko i klubben.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att Ronaldos beteende vid ett antal tillfällen varit under all kritik. Jag tänker då främst på när han lämnade bänken i förtid under Uniteds 2–0 vinst mot Tottenham. Det tyder på att han såg sig själv som större än klubben, och om så är fallet har jag full förståelse för att de var tvungna att göra sig av med honom. Dessutom gav den ökända intervjun med Piers Morgans utan tvekan inte United något val.

Att de båda parterna gick skilda vägar var förmodligen det bästa för alla inblandade. Allt pekar hur som helst på det. För Manchester Uniteds del har det efter VM-uppehållet blivit fyra vinster, noll insläppta mål och nio gjorda.

Samtidigt som Manchester United verkligen verkar ha hittat formen och radar upp vinster har Ronaldo gått och blivit världens bäst betalda idrottsman. Det är lätt att fördöma hans val av klubb, detta i form av saudiska Al Nassr, men samtidigt är det lätt att sitta och göra det när det inte är man själv som erbjuds den enorma summa pengar klubben erbjuder Ronaldo. Eller hade du själv, med handen på hjärtat, tackat nej till två miljarder om året?

Dock är det absolut ett hållbart argument att en person som Ronaldo knappast lär vara i behov av mer pengar än vad han redan har. Det är dessutom ytterligare ett steg i den negativa utveckling där klubbkänsla och traditionerna som en gång gjorde fotboll till världens populäraste sport knappt längre existerar bland spelarna själva. Ronaldos ord om hur han vill utveckla fotbollen i Saudiarabien ser jag som ren nonsens. Naturligtvis var det pengarna som fick honom att välja Al Nassr, framför allt om det var så att andra ur ett sportsligt perspektiv betydligt intressantare klubbar visade intresse för honom.

Sist men inte minst är det bara att hoppas på att han väljer att fortsätta i landslaget. Om VM var hans sista turnering med Portugal är nämligen också det ett väldigt tråkigt avslut med tanke på allt drama som kretsade kring honom under stora delar av världsmästerskapet.

Lämna en kommentar