Premier League

Premier League, av många ansedd att vara världens bästa fotbollsliga. Vilken som är den bästa är svårt att säga men det är klart att Premier League är en av dem tillsammans med ligorna i Tyskland, Spanien, Italien och kanske Frankrike. Det går att dra några slutsatser utifrån vilket lag som vinner Champions League under året eller presterar bra under flera säsonger. Premier League har oftast något lag med i alla fall i semifinal om inte ännu längre fram. Det visar att Premier League är otroligt bra liga även i jämförelse med andra ligor. Vi i Sverige har en speciell anknytning till Premier League även om den håller på att ändras något. Förr i tiden när det inte fann så många kanaler oc fotboll inte var så tillgängligt som det är idag så var det absolut enklaste att titta på just Premier League. Det var det som sändes på lördagseftermiddagarna i Svenska kanaler och många svenskar byggde då upp starka känslor till ett favoritlag.

Lång historia

England sägs ofta var den moderna fotbollens födelseland och därför är deras liga också riktigt gammal. Premier League i sin nuvarande form startade i och för sig bara 1992 men innan dess korades den engelska mästaren på olika sätt och det började redan 1888. Första året vann Preston North End. Ett lag som idag knappast tävlar om de stora titlarna. I Premier League finns det 20 klubbar som tävlar i en serie där alla möter varandra två gånger. En gång på hemmaplan och en gång på bortaplan. Det blir alltså 38 matcher över en säsong. Enbart i serien, utöver det finns det cuper och träningsmatcher. Det är många matcher på en säsong för en fotbollsspelare.

De fyra bäst placerade lagen går direkt till den turnering som klassas som världens främsta för klubblag, Champions League. Hur många lag som går direkt till Champions League avgörs på ett lands rankingpoäng och 4 direktkvalificerade är det maximala antalet. Det visar att Premier League är av högsta klass. De tre sämst placerade klubbarna efter 38 matcher blir nedflyttade till Championship vilket är Englands andradivision.

Störst publik av alla ligor

Premier League är den liga i världen som drar mest tv-publik. Det räknas utifrån tv-rättigheter och där är alltså Premier League högst. De säljer mest tv-rättigheter av alla. Även om Premier League är väldigt populärt så får den ibland kritik för att det är så få lag som slåss om titeln. Länge var det 4 lag som slogs om titeln varje år och det pratades aldrig om några andra lag. Det Var Chelsea, Manchester United, Arsenal och Liverpool. Nu på senare tid har kritiken tystnad dock då lag som Manchester City och uppstickaren Leicester har vunnit på senare tid. Dessutom är det så att de flesta stora ligor bara har några få lag som slåss om titeln år efter år.

Sedan starten 1992 så är det 49 klubbar som har spelat i Premier League och några av dem har spelat varje säsong.

Maratontabellen ljuger inte historiskt

Det bästa sätt att avgöra vilket lag som har varit bäst över lång tid är helt klart maratontabellen. Där räknas alla poäng in som har tagits genom alla tider. I den så leder Manchester United ganska överlägset även om de inte har varit särskilt starka på senare år. Efter dem så kommer Arsenal och Chelsea.

Noterbart är att vi har haft ganska många svenskar som har gjort stora avtryck i England. Främst har vi kanske Glenn Hysén som på sin tid var lagkapten i Liverpool. Nu har vi en annan lagkapten i form av Pontus Jansson i nykomlingen Brentford vilket är en bedrift.

Lämna en kommentar