Okända fakta om maraton! 

Att springa maratonlopp är en oympisk löpgren där de tävlande springer en sträcka på 42 kilometer. Med många olika maratonlopp världen över årligen är det en gren som får fler och fler deltagare varje år. Men vart kommer maraton ifrån och vem har rekordet att komma i mål snabbast? Vi listar okända fakta om maraton som du antagligen inte redan visste! 

Vad är maraton? 

Ursprunget av maratonloppet kommer från det antika Grekland och den grekiska soldaten Feidippides och språng-marschen från slagfältet vid Marathon till Aten år 490 f.Kr. Denna sträcka var på cirka 40 kilometer och blev grunden till dagens maratonlopp som är 42 kilometer. Efter att Feidippides framförde sitt budskap om att den atenska armén besegrat perserna föll han ned och dog. 

Första maraton som lopp 

Den franske språkvetaren Michel Bréal var den första som förelog att arrangera en löpning Marathon-Aten under första OS år 1896, inspirerad av Feidippides då maratonlöpning inte förekom under antikens olympiska spel. Under OS 1896 var distansen 40 kilometer, men detta ändrades år 1921 till 26 engelska mil som är 42 195 meter. 

Vad är rekordet i maraton? 

Världsrekordet för herrar i maraton sattes den 25 september år 2022 i Berlin av Eliud Kipchoge på tiden 2:01:09. För damer ligger rekordet på 2:14:04 och togs av Brigid Kosgei år 2019. Det svenska rekordet i maraton togs av Samuel Tsegay år 2023 med tiden 2:09:47 och för damer 2:23:41 som togs av Isabellah Andersson år 2011. 

Världens maratonfantast 

Få har gjort så många maratonlopp på samma sätt som Dean Karnazes som under ett lopp löpte nonstop 21,7 mil i nästan 48 grader över Death Valley i USA. Denna maratonfantast har även sprungit 50 maraton på 50 dagar i USA:s alla 50 delstater och sprungit ett maraton på Sydpolen i 40 minusgrader. Man kan lugnt säga att hans kärlek för maraton har tagit många nivåer.  

Maraton med benprotes 

Den 21-åriga enbenta cancerpatienten Terry Fox, är bevis på att du kan göra allt så länge du har viljan och är fokuserad. Terry sprang hela 537 mil rakt igenom Kanada med sin benprotes som totalt tog honom 143 dagar. Han hann tyvärr inte med fler lopp då han senare avled av sin cancer. Distansen han sprang motsvarar ett helt maraton varje dag, vilket visar på hur pass vältränad han faktiskt var.  

Maratonsteg per person 

Att springa maraton är en riktig utmaning oavsett om du är otränad eller mycket vältränad. När du springer på väglaget sliter det på flåset, musklerna och lederna. När du springer ett maraton använder du dig av 30 000 steg.  

Varje gång du sätter ned foten fördubblas din kroppsvikt och om du då väger 75 kilo väger du istället 150 kilo. De 30 000 stegen gånger 150 kilo innebär att din kropp belastas med 4 500 ton under ett och samma lopp. Det är därför inte konstigt att löpare behöver återhämta sig länge efter att ha sprungit ett maratonlopp. 

Maraton i tuff terräng 

Ett av världens farligaste trail-run maraton är Jungle Marathon i Brasilien som äger rum i en tät regnskog uppdelat på sex etapper. Sträckan som går igenom Amazonas regnskog har utmaningar som svår terräng och farliga djur. Förutom djur och svår miljö så är luftfuktigheten mycket hög och temperaturer kan nå upp till hela 45 grader.  

Denna tävling tar så hårt på de som deltar att det endast är ett fåtal av de som börjar loppet som faktiskt avslutar det.  

Lämna en kommentar