Nya uppgifter – risk att Damallsvenskan läggs ner 2024

Flera klubbar i Damallsvenskan hotar med att inte komma till start säsongen 2024. Man kräver att klubbarna och spelarna får klarhet i frågan om kollektivavtal innan serien börjar. Det här är en fråga som har varit på tapeten ända sedan 2022 och än så länge har man alltså inte nått en lösning.

Tidigare avtal avslutades i november 2022

Det tidigare kollektivavtalet sades upp redan i november 2022 och förhandlingarna strandade tidigt. Klubbarna genomförde också manifestationer i samtliga premiärmatcher 2023, då de stod enade kring mittcirkeln för att visa att alla var enade i denna fråga. Situationen innebär att spelarna har spelat utan skyddsnät sedan säsongen 2023.

Damallsvenskan ökar i popularitet för varje år, både när det gäller sport betting online och publiksiffror. Många fans har därmed väntat på en uppdatering i frågan. Nu visar det sig alltså att många klubbar hotar med att dra sig ur.

Samtal har pågått i stängda rum

Sveriges damer spelade nyligen fotbolls-VM där de kom på en hedrande tredjeplats efter England och Spanien. På hemmaplan har det pågått samtal i stängda rum under en längre tid. Nu har dessa samtal kulminerat och flera klubbar säger att de funderar på att dra sig ur ligan. De säger också att spelarna måste hjälpa till med att försöka påverka beslutsfattarna.

Enligt uppgifter handlar konflikten om LAS, alltså lagen om anställningsskydd. Enligt LAS har du rätt att bli tillsvidareanställd på en arbetsplats efter 12 månader. Fotbollen jobbar mestadels med korta kontrakt och har stora problem med anställningstrygghet på grund av detta.

Flera klubbar har inte råd

De flesta klubbarna i Sverige har inte möjlighet att anställa 24 spelare på heltidskontrakt. Då behöver de istället säga upp andra i klubben. Det blir då en ond cirkel som inte går att stoppa. Om alla parter inte kommer överens om ett avtal kommer det innebära stora bekymmer för damfotbollen. Många spelare kan alltså få sparken. Det finns dock indikationer på att man kommer att inleda slutförhandlingar inom kort. Nu hoppas alla, både spelare, klubbar och fans att man kan nå en lösning inom kort.

Säsongen 2023 går in i sluttampen

Vid sidan av dessa förhandlingar återstår det fortfarande fyra matcher i Damallsvenskan. Det ser ut att bli en rafflande avslutning då två av lagen står på samma poäng. Just nu har Hammarby och BK Häcken båda 49 poäng. Hammarby leder serien på bättre målskillnad. Linköping FC ligger på en tredjeplats med 45 poäng och Piteå ID följer på 43 poäng.

Allt kan fortfarande hända i de avslutande matcherna och det är långt ifrån avgjort. BK Häcken har varit tungt skadedrabbade, men börjar nu få tillbaka flera av sina stjärnor. De kan alltså vara med på allvar i guldstriden mot Hammarby.

Det lag som vinner serien blir inte bara svenska mästare, utan får också chansen att spela ute i Europa. Alltså är det mycket som står på spel. Den sista omgången spelas den 11/11 klockan 14:00. Då får vi se om vi har en vinnare eller om allt hänger på de sista poängen.

Lämna en kommentar