Maskotar för de olympiska vinterspelen

Det har funnits olympiska maskotar sedan de olympiska vinterspelen 1968 i Grenoble. De är numera en integrerad del av marknadsföringen och den kommersiella framgången för spelen.

Maskoten är en karaktär, ofta ett djur som är inhemskt i området och som representerar platsen där spelen äger rum.

ÅrMaskotens namnBeskrivning och detaljer
2022 BeijingBing Dwen Dwen and Shuey Rhon RhonDe olympiska vinterspelens maskot är en panda som heter Bing Dwen Dwen som har en ”isdräkt, ett hjärta av guld och en kärlek till allt som rör vintersporter”. Vid de paralympiska spelen är maskoten ett kinesiskt lyktbarn som heter Shuey Rhon Rhon.
2018 PyeongchangSoohorangEn vit tiger ”Soohorang” och en asiatisk svartbjörn ”Bandabi” för de paralympiska vinterspelen.
2014 SochiBely Mishka, Snow Leopard, ZaikaI en allmän omröstning bestämdes de tre maskotarna, en isbjörn, en europeisk hare och en amurleopard. En ljusstråle och en snöflinga valdes till maskotar för de paralympiska spelen.
2010 VancouverMiga, Quatchi and SumiMiga är delvis en Kermodebjörn, en sällsynt vit björn som bara finns i British Columbia. Quatchi är en ung sasquatch, en sasquatch är en populär figur i de lokala inhemska legenderna på västkusten i Stilla havet. Sumi är en djurande som lever i bergen i British Columbia. Sumis namn kommer från salish-ordet ”Sumesh” som betyder ”skyddsand”.
2006 TorinoNeve and GlizDe två figurerna representerade en snöboll och en isbit.
2002 Salt Lake CityCopper, Powder and CoalDe tre maskotarna var en prärievarg, en snösko och en kolbjörn och stod för Higher, Faster, Stronger (högre, snabbare, starkare).
1998 NaganoSukki, Nokki, Lekki and TsukkDe fyra ugglorna kallades tillsammans för Snowlets. De representerade Japans fyra stora öar. Den första stavelsen i varje namn kombineras fonetiskt för att skapa ordet ”Snowlets”.
1994 LillehammerHåkon and KristinMaskotarna var två norska barn, klädda i traditionella norska kläder.
1992 AlbertvilleMagiqueMagique var en snö imp. Den leker med begreppet dröm och fantasi genom sin stjärnliknande form.
1988 CalgaryHidy and HowdyCalgary-maskotarna var två isbjörnar som representerade den västkanadensiska gästfriheten.
1984 SarajevoVučkoI en tidningsomröstning valdes Vučko, en varg som designats av den slovenska illustratören Jože Trobec. Den lilla vargen symboliserade människans önskan att bli vän med djur. De andra finalisterna var en ekorre, ett lamm, en bergsbock, ett piggsvin och en snöboll.
1980 Lake PlacidRoniRoni var en tvättbjörn. Dess ansiktsdesign liknade den hatt och de glasögon som används av tävlande.
1976 InnsbruckSchneemannEn snögubbe som representerar spelen om enkelhet.
1972 SapporoHade ingen…
1968 GrenobleSchussSchuss var bilden av en stiliserad skidåkare

Lämna en kommentar