Lär känna nyckelspelarna i Englands VM-trupp

Det har gått drygt ett år sedan Englands damfotbollslag kammade hem Europamästerskapstiteln, deras första stora triumf i damklassen. Nu har de återigen chansen att skapa historia i damernas världsmästerskap. Dock saknas några av de betydande profiler som bidrog till den stora triumfen. Skador håller lagkaptenen Leah Williamson, Euro 2022:s guldskobärare Beth Mead och mittfältaren Fran Kirby borta från spel. Dessutom har de erfarna spelarna Ellen White och Jill Scott valt att pensionera sig.

Trots dessa avbräck har huvudtränare Sarina Wiegman satt samman en 23 spelare stark trupp för turneringen i Australien och Nya Zeeland. I laget återfinns många ansikten från förra sommarens framgångar, men även sex spelare som kommer att delta i sin första stora turnering. Här går vi igenom en nyckelspelare i varje kategori; första-målvakten Mary Earps, försvarare och lagkapten Millie Bright, mittfältare Keira Walsh och anfallare Lauren Hemp.

Mary Earps – Målvaktsposten i säkra händer

Första namnet i startelvan är Mary Earps, Manchester Uniteds målvakt. Earps har haft en resa fylld med motgångar på den internationella scenen. Under större delen av sin England-karriär har hon varit tredjemålvakt och efter VM 2019, där hon blev bortvald av den dåvarande managern Phil Neville, övervägde hon att avsluta sin karriär. Under Wiegmans ledning har dock Earps karriär tagit en helt ny vändning. Sedan hon återkallades till truppen i september 2021 har hon varit lagets obestridda förstemålvakt. Hennes starka prestationer har inte gått obemärkta – hon utsågs till årets målvakt vid FIFA:s utmärkelser 2022 efter att ha hållit nollan i fyra matcher under Euro 2022.

Earps står också för trygghet i mål för Manchester United, där hon blivit en nyckelspelare. Förra säsongen höll hon nollan i 14 matcher, vilket är ett WSL-rekord, och vann Golden Glove medan hennes klubb kvalificerade sig för Champions League för första gången.

Millie Bright – Trygg ankarback

Ett annat framstående namn i truppen är Millie Bright från Chelsea. Hon har tagit steg för steg i sin karriär och är idag en av Lionesses mest betydande spelare. Brights försvarsspel har varit en nyckelfaktor till lagets framgångar, där hon visat skicklighet i att utmana motståndare, samtidigt som hon är ett hot vid fasta situationer. Trots vissa frågetecken kring hennes fysiska form inför VM kommer Bright vara en av de första namnen på Wiegmans laguppställning så länge hon är tillräckligt frisk för att spela.

På klubblagsnivå har Bright varit en konstant närvaro i Chelsea, ett lag som dominerat engelsk damfotboll i nästan ett decennium. Detta innefattar att vinna sin fjärde raka WSL-titel denna säsong.

Keira Walsh – Kreativ mittfältsmästare

Keira Walsh, från Barcelona, är ytterligare en spelare som kommer att stå i fokus. Walsh anses vara en av världens bästa på sin position och är en nyckelspelare både för England och Barcelona. Hennes förmåga att styra tempot, kontrollera spelet från djupa positioner, läsa spelet väl och hitta fickor i motståndarnas försvar är ovärderliga egenskaper som kommer att spela en central roll i Englands spel under VM.

Hennes teknik och spelintelligens bidrog till Englands triumf i Euro 2022, där hon spelade alla men fem minuter av Englands matchtid. För sin lysande insats i finalen, vilken inkluderade en exquisit assist för Toones öppningsmål, blev Walsh rättvist inkluderad i turneringens lag. Barcelonas framgångar i Champions League har mycket att tacka Walsh för, och vi kan förvänta oss att se mer av hennes kreativitet och skicklighet under VM.

Lauren Hemp – ett framtidslöfte

Avslutningsvis har vi den unga och lovande Lauren Hemp, Manchester City, som vid en ålder av 22 redan vunnit fler utmärkelser än vad de flesta spelare gör under hela sin karriär. Trots sin unga ålder har Hemp etablerat sig som en central del av Englands landslag. Med sin snabbhet och förmåga att skapa chanser utgör Hemp ett allvarligt hot mot motståndarlagen.

Hennes tekniska förmåga, snabbhet och förmåga att skapa chanser har gjort henne till en eftertraktad spelare på både klubb- och landslagsnivå. Med 10 mål och 11 assist i WSL denna säsong är hon en av de mest produktiva spelarna i ligan, vilket gör henne till en viktig del av Wiegmans VM-uppsättning.

Lämna en kommentar