La Liga, Spaniens högsta liga

La Liga – Vilken som är världens bästa fotbollsliga är alt som oftast debatterat. Det rör sig oftast om Italienska, Spanska, tyska eller engelska och det ändra lite med tiden men dessa 4 är odiskutabelt de största i Europa och därmed även i världen. Den franska med PSG i toppen kan kanske slå sig in i denna lista men inte än så länge då det nästan bara är PSG som på allvar utmanar de övriga topplagen. Vilken liga som är bäst är lättast att se genom att titta på hur det går i Champions League det året. Även om det finns massvis av bra spelare i andra delar av världen så är världens bästa koncentrerade till den Europeiska toppfotbollen. Den spanska ligan, La Ligan, har länge varit en av Europas bästa och har huserat de absoluta världsbästa spelarna under lång tid. Så även idag.

Högsta ligan i Spanien

Sedan 1929har Spanien en högstsaliga i fotboll och sedan lång tid ansedd att vara en av världens bästa ligor som sagt. Det lag som har vunnit flest gånger ä Real Madrid som har vunnit hela 34 gånger. Det Barcelona ligger tvåa med 26 titlar. Det är allt som oftast dessa två lag som slåss om titeln även om det har hänt att uppstickare som Atletico Madrid har vunnit ligan på senare år. Real Madrid, Barcelona och Atlético Bilbao är de enda lag som aldrig har degraderats från den högsta ligan. Bilbao är laget från Baskien som enbart tar in spelare som kommer från Baskien. De är oftast inte med och slåss om titeln men är inte heller med och slåss för att undvika nedflyttning. De är ett stabilt mittenlag helt enkelt och har alltid varit. Här hittar du La Liga tabellen.

Direkt till Champions League

Vilka som får spela i champions League avgörs först och främst av hur många rankingpoäng ligan har. De bästa ligorna i Europa har 3 direktplatser till Champions League medan det fjärde bästa får kvala in till världens största turnering för klubblag. Spanien har såklart 3 lag som är direktkvalificerade och ett som får kvala. Som jämförelse så har Sverige bara ett lag som får kvala. Detta för att våra rankingpoäng inte är så höga. De lag som placerar sig på femte, sjätte och sjunde plats i La Liga får spela Uefa Europa League.

Bästa spelarna i La Liga

Hur man avgör vilken spelare som är bäst är alltid svårt. Det har mycket att göra med statistik, titlar men också en känsla vilket gör att det är svårt att peka ut någon som den klart bästa. Det finns alltid någon som kommer att ha en annan åsikt. Det står helt klart dock att under väldigt lång tid så spelade två av världens bästa spelare genom tiderna i La Liga samtidigt. naturligtvis Christiano Ronaldo och Lionel Messi. Nu är ingen av dem kvar utan den ena är i Frankrike och den andra i England men deras avtryck på den spanska ligan vad enormt. Lionel Messi har gjort överlägset mest mål i La Liga genom tiderna med sina 474 mål och Ronaldo är därefter på 311. På tredjeplats hittar vi en spelare från Bilbao, Telmo Zarra.

De spelare som har gjort flest matcher genom tiderna i La Liga är alla spanjorer ner till åttonde plats där vi hittar Lionel Messi. Den som har gjort allra flest är Andoni Zubizarreta som spelade för Bilbao, Barcelona och Sevilla under sin karriär på 80- och 90-talet.

Spelschema La Liga finns här!

Framtiden för La Liga är inte så tydligt klar. De två största profilerna har lämnat och Barcelona har enorma ekonomiska problem. Det kan vara så at La Liga är på väg mot en nedgång i framgång men det kan bara framtiden utvisa.

Lämna en kommentar