Kan Kulusevski och Isak ta Sverige till nästa VM?

VM i Qatar 2022 närmar sig med stormsteg men utan Sverige som missade att kvalificera sig efter en tung förlust mot Polen i Play-offspel. Trots att Sverige missade att kvalificera sig till VM fanns det glädjeämnen och det blev tydligt att nya svenska stjärnor klivit fram och blivit tongivande i laget. I denna artikel tittar vi närmare på om Kulesevski och Isak kan ta Sverige till kommande VM.

Sverige missar VM i Qatar

Världsmästerskapet i Qatar börjar 20 november och trots att Sverige inledde kvalet till mästerskapet på ett strålande sätt med seger över både Spanien och Grekland missar man VM. När kvalet skulle avgöras förlorade Sverige tre matcher i följd vilket innebar att Sverige missade direktplatsen till VM samt att man sedermera förlorade de avgörande matcherna mot Polen. Trots av Sverige missar mästerskapet kommer många svenska fotbollsintresserade att följa VM i Qatar. Väletablerade casinoverksamheter som erbjuder fotboll betting kan nu erbjuda aktuella odds på det kommande mästerskapet. Brasilien är favorit att vinna VM vilket skulle innebära att man tar det femte VM-guldet i landets historia. Skälet till att Brasilien är favoriter är att man har ett starkt lag och att man genomfört ett nästintill felfritt kval till mästerskapet.

Isak blir Sverige dyraste spelare genom tiderna

Alexander Isak blev tidigt uppmärksammad när han gjorde succé i Allsvenskan för AIK. Efter sin debutsäsong stod det klart att ett flertal toppklubbar i Europa var intresserade av den tekniske anfallaren. Efter rykten om Chelsea och Real Madrid såldes Isak överraskande nog till Borussia Dormund för 90 miljoner svenska kronor. Den höga övergångssumman innebar att Isak blev den dyraste försäljningen någonsin från Allsvenskan. Den första tiden i Dortmund präglades av motgångar och Isak hade svårt att ta plats. Isak blev därför utlånad till Williem ll och där svarade han på kritiken genom att göra imponerande 14 mål på 16 matcher. År 2019 värvades Isak till spanska ligan och Real Sociedad. Svensken gjorde 33 mål på 104 matcher innan Newcastle United köpte Isak för rekordsumman 750 miljoner kronor. Det finns inget tvivel om att Isak att Sveriges just nu bästa anfallsspelare och trots ett misslyckad VM-kval har hans klubblagskarriär visat att han kommer fortsätta prestera i landslaget också.

Kulusevski blir en stjärna i Premier League

Dejan Kulusevski föddes år 2000 i Stockholm. Han startade sin fotbollskarriär i Brommapojkarna för att sedan flytta utomlands till Atalanta där det endast blev tre A-lagsmatcher innan han flyttade vidare till Parma där det blev totalt 36 matcher och 10 mål för Serie A-klubben. Dejan blev tidigt uppmärksammad för sin tekniska och kraftfulla spelstil. 2020 värvade den italienska storklubben Juventus svensken och i Turinoklubben blev det till slut 55 matcher och 5 mål innan Tottenham Hotspurs värvade svenskan 2021. Kulusevski blev snabbt en favorit hos de engelska fansen som tillägnade Kulusevski en ramsa till tonerna av ABBA-låten Gimme Gimme Gimme.

Kulusevski har rötter från Nordmakedonien men valde tidigt att representera Sverige trots ett flertal övertalningsförsök från Nordmakedonien. Dejan har gjort 23 landskamper för Sverige och det stora genombrottet kom under EM-2020 i England då Kulusevski blev inbytt i den avgörande gruppspelsmatchen mot Polen och stod för en direkt avgörande insats när Sverige vann med 3-2 och därmed gick vidare till kvartsfinal mot Ukraina. 

Sammanfattning

Man kan konstatera att det var en stor besvikelse att Sverige missade VM i Qatar men trots en svag insats i kvalet fanns det glädjeämnen. Alexander Isak och Dejan Kulusevski är två av fotbolls-Europas hetaste offensiva spelare vilket ger stort hopp till svensk landslagsfotboll. VM 2026 spelas i Nordamerika och kommer bli det 23:e världsmästerskapet i fotboll. Värdländer är Kanada, Mexiko och USA och om Sverige kvalificerar sig till mästerskapet finns det goda chanser till att man kommer dit med två av Europas hetaste spelare i Alexander Isak och Dejan Kulusevski.

Lämna en kommentar