Sammanfattning: Ishockey-VM 2022

I maj så var det dags för den 85:e upplagan av ishockey-VM 2022, och som alla ishockeyfantaster hade väntat! Totalt så blev 64 matcher spelade av 16 olika landslag. För årets VM så var det Finland som var värdland, vårt grannland som inte hållit i turneringen sedan år 2013 när Finland och Sverige tillsammans var värdländer.

Missade du årets Ishockey VM eller vill du bara få en kort sammanfattning av höjdpunkterna? Vi ger dig allt du missat eller få återblick om här nedan!

Vart hölls årets VM?

Turneringen spelades mellan den 13 och 29 maj i Helsingfors och Tammerfors. Helsingfors ishall har tidigare tagit emot VM-fantaster, men nytt för året var arenan i Tammerfors – Nokia Arena. Denna byggdes specifikt för ishockey-VM 2022 och har en publikkapacitet på närmare 13 455 personer, jämfört mot Helsingfors ishall som klarar av 8 200 personer.

Länder som deltog i årets VM

Med 16 landslag som spelade under årets ishockey-VM, delades dessa som vanligt in i två grupper, grupp A och grupp B. Här nedan ger vi en återblick till vilka länder som tillhörde vilken grupp.

Grupp A

Danmark

Frankrike (Frankrike ersatte ROC, Rysslands herrlag i ishockey)

Italien

Kanada

Kazakstan

Schweiz

Slovakien

Tyskland

Grupp B


Finland

Lettland

Norge

Storbritannien

Sverige

Tjeckien

USA

Österrike (Österrike ersatte Belarus)

Att Frankrike och Österrike deltog i årets ishockey-VM istället för ROC respektive Belarus är på grund av att de två länderna blev avstängda från allt internationellt spelande till följd av kriget i Ukraina.

Resultat

I grupp A så gick Schweiz, Tyskland, Kanada och Slovakien vidare till slutspel, i den ordningen. För grupp B så var det istället Finland, Sverige, Tjeckien och USA som klarade sig vidare till slutspelet.

Kvartsfinalerna

Det var inga större överraskningar när det kommer till vilka lag som gick vidare till kvartfinalerna. Inte heller hur matcherna utspelade sig förvånade stort, men den största rysningen var mellan Sverige och Kanada.

Schweiz – USA (0–3)

Finland – Slovakien (4–2)

Tyskland – Tjeckien (1–4)

Sverige – Kanada (3–4, där Kanada vann på förlängning)

Semifinalerna

Två ojämna semifinaler ägde rum, där USA och Finland hade en mer spänningsdrabbad match än vad det blev mellan Kanada och Tjeckien. Kanada vann stort med 6–1 när Tjeckien blev utslagna ur turneringen.

Finland – USA (4-3)
Kanada – Tjeckien (6-1)

Bronsmatchen

Det var under denna bronsmatch som vi fick se resultat som inte slutade så som många nog hade föreställt sig. För en bronsmatch mellan USA och Tjeckien så var USA tippade på vinst, men här gjorde Tjeckien en ordentligt bra match och vann istället med 8–4! Detta var Tjeckiens första världsmästerskapsmedalj på ett decennium, inte dåligt.

Finalen

Finalmatchen spelades mellan självaste värdlandet Finland och Kanada. Två förtjänta lag som slogs om guldet, och det blev en riktig rysare. Finland som aldrig tidigare vunnit ett världsmästerskap på hemmaplan kämpade in i det sista – och gjorde just det!

Det slutade med 4–3 till Finlands fördel, där det sista målet gjordes i förlängningen. En riktig nagelbitare som fick alla att sitta kvar framför TVn.

Detta var en kort sammanfattning av ett långt ishockey-VM, och som vi alla vet så var Sverige självfallet ute efter en revansch efter det ganska så stora misslyckandet under 2021 års mästerskap där vi åkte ut redan i gruppspelet. Tyvärr så blev det inte medalj i år heller, även om vi kom längre än året därpå.

Även om 2022 års VM är över vi ser självklart fram emot nästa VM och allt det kommer ha att erbjuda!

Lämna en kommentar