Allt du behöver veta inför ishockey VM för herrar 2023!

Årets ishockey VM för herrar går snart av stapeln och med många spännande matcher och möten mellan landslag har ishockeyfantaster mycket att se fram emot. Hur ser spelschemat ut, vart kan du se matcherna och när spelas den spännande VM-finalen? Vi listar allt du behöver veta inför ishockey VM för herrar 2023!  

Vad är ishockey VM för herrar?   

Världsmästerskapet i ishockey är en turnering som spelas årligen under vårkanten, oftast under maj månad. VM i ishockey startade redan år 1930, men tidigare spelades inte VM de år som OS arrangerades, men detta avskaffades år 1992 och sedan dess har vi kunnat följa ishockey VM årligen. 

Hur spelas ishockey VM? 

Matcherna i ishockey startar med att de 16 landslag som deltar delas in i ett gruppspel, i två grupper om åtta lag i varje. Här möts alla lag i matcher mot varandra och de fyra bästa lagen från varje grupp går sedan vidare till slutspelet. I slutspelet så går laget som vinner varje match vidare fram till dess att man nått VM-finalen. 

I årets VM spelar Sverige i grupp A, som anses vara en tuff grupp med både Finland och USA och matcherna spelas på Tampere Deck Arena i Tammerfors, Finland. 

Vem är favorittippad som vinnare? 

Hemmanationen Finland ses av många som favorittippade till vinst i årets VM. I VM 2022 vann landet sitt första VM på hemmaplan i Tammerfors. I år går mästerskapet tillbaka till Finland och Tammerfors och Finland har en stor chans till att få två VM-guld på raken.  

Sverige slutade tvåa i Grupp B under VM 2022 men förlorade sedan mot Kanada i kvartsfinal. Med den nya förbundskaptenen Sam Hallam för Tre Kronor så hoppas vi på medaljer till årets VM. 

När spelas Sveriges matcher?   

I årets mästerskap är det 16 landslag med som tävlar och det kommer att spelas 64 spännande matcher. Sverige kommer att spela 7 matcher som spelas under gruppspelet. Går Sverige vidare kan det spelas upp till ytterligare tre matcher, som alla kommer visas på någon av de svenska TV-kanalerna. Nedan har vi listat Sveriges matcher i turordning:   

  • Fredag 12 maj kl. 19:20 Sverige-Tyskland 
  • Söndag 14 maj kl. 19:20 Sverige-Österrike 
  • Måndag 15 maj kl. 19:20 Finland-Sverige 
  • Torsdag 18 maj kl. 15:20 Ungern-Sverige 
  • Lördag 20 maj kl. 19:20 Sverige-Frankrike 
  • Måndag 22 maj kl. 15:20 Danmark-Sverige 
  • Tisdag 23 maj kl. 15:20 Sverige-USA 

När startar VM igång?   

Världsmästerskapet i ishockey för herrar 2023 startar den 12 maj och fortsätter fram till den 28 maj 2023 för slutspelet.  Detta blir det 86:e mästerskapet i ishockey för herrar och turneringen spelas i Tammerfors, Finland och i Riga, Lettland. 

Den första matchen som spelas den 12 maj är mellan Finland och USA och Slovakien och Tjeckien.  

Vart kan jag se matcherna?   

Matcherna från ishockey VM 2023 kan du se på Sveriges Televisions kanaler, SVT1, SVT2 och SVT24. På både SVT1 och SVT2 kommer du kunna se de högst profilerade mötena och självklart kan du även streama matcherna hos SVT Play. Tänk dock på att försnack inför matcherna alltid hålls, så om du inte vill missa detta är det en bra idé att slå på kanalen något tidigare än när matchen börjar.  

För VM har både SVT och Nent Grou turats om att visa mästerskapen i sina kanaler, men efter detta mästerskap och fram till år 2028 kommer Nent Group som äger TV3 ta över rättigheterna på egen hand.  

Lämna en kommentar