Inför fotbolls-VM 2022

Nu är det snart dags för fotbolls världsmästerskapet och denna gång kickstartar vi VM i Qatar. Vi har samlat ihop all information du behöver veta inför detta årets VM, inklusive vart du kan titta, hur många lag som ska medverka och andra höjdpunkter du ej får missa!

Vart och när håller VM hus?

VM hålls i år i Qatar mellan den 21 November och 18 December. Många undrar varför detta världsmästerskap inte hålls under sommarmånaderna. Detta är eftersom  temperaturerna i Qatar kan bli så höga som 50 grader under sommarmånaderna.

Temperaturen under vinterhalvåret ligger däremot runt 25 -30 grader, vilket gör det till en mer skonsam miljö för de som spelar. Flytten av världsmästerskapet har dock bidragit till att många stora europeiska ligor har behövt göra uppehåll under VM, vilket har resulterat i en stark reaktion från många stöttare av sporten.

Vilka TV kanaler kommer att sända VM matcherna?

Du kan se alla matcher både på TV4 och SVT. Om du är mer intresserad av att titta på VM matcherna via en streamingsite så är även C More ett bra alternativ. Många streamingsajter kräver dock att du har en prenumeration, vilket du behöver betala för så det kan vara någonting att ha i åtanke.

Hur många lag kommer att medverka?

Det slutliga antalet lag som kommer att medverka i VM 2022 är 32. Vi är dock i väntan på ytterligare 5 länder, den kvalificerade laglistan hittills består av följande länder:

ArgentinaBelgien
BrasilienDanmark
EcuadorEngland
FrankrikeGhana
IranJapan
KamerunKanada
KroatienMarocko
NederländernaPolen
PortugalQatar
SaudiarabienSchweiz
SenegalSerbien
SpanienSydkorea
TunisienTyskland
Uruguay

Denna tabell tyder inte på spelordningen eller de lag som kommer att spela mot varandra, utan är endast till för att lista de kvalificerade och hittills bekräftade länderna som kommer att delta i VM 2022.

Motreaktionen och kritiken mot värdnationen

Själva fotbollen som sport har haft mindre fokus när det kommer till kritiken och motreaktionen mot Qatar som värd ända sedan FIFA gick ut med valet av värdnation. Det har istället ramlat in anklagelser om att valprocessen är korrupt och att exekutiva FIFA kommittee-medlemmar ska ha blivit mutade en stor summa pengar. Dessutom har bekymmer om landets mänskliga rättigheter cirkulerat vilt bland både fans och allmänheten.

Amnesty International har inte hållit tillbaka kring att uttrycka sin oro över antalet gästarbetare som avlider under bryggningsprocess för VM arenor. Detta är ett återkommande bekymmer, och en del källor pekar på Qatar är ansvariga för ett stort antal arbetsrelaterade dödsfall, siffror så höga som 6,500.

Denna siffra är dock inte bekräftad, och eftersom där är många dödsfall som faller in under kategorin “icke arbetsrelaterade” kan man inte säga med säkerhet att 6,500 är en exakt siffra.

Kommer Ryssland att delta i Fotbolls VM 2022?

Nej, Ryssland kommer inte att delta i VM. Ryssland blev portade från Europeiska VM-Playoff där de de skulle möta Polen. Detta beslut togs som en protest mot Rysslands invasion av Ukraina. Ryssland har blivit portade ifrån alla stora europeiska sport event som hålls år 2022.

Vilka arenor kommer att användas för Fotbolls VM i Qatar 2022?

ArenaKapacitet
Al Bayt Stadium60,000
Al Janoub Stadium40,000
Ahmad Bin Ali Stadium40,000
Al Thumana Stadium40,000
Education City Stadium40,000
Khalifa International Stadium40,000
Stadium 97440,000
Lusail Stadium80,000

 

Hur fungerar lottningen för VM 2022?

Såhär går själva lottningen till för spel:

  1. Åtta grupper kommer att lottas fram, med fyra länder i varje grupp. Qatar, som är värdnationen för detta årets världsmästerskap har redan blivit placerad i grupp A.
  2. FIFAS världsranking av de olika seedade länderna spelar en avgörande roll för lottningen. Det finns fyra olika potter som innehåller de seedade nationerna.
  3. De 8 högsta seedade nationerna placeras i pott 1, och de nästa 8 högst seedade nationerna som står i tur hamnar i pott 2.

Detta fortsätter tills alla lagen har blivit placerade i en pott, och därefter kan lottningar processen börja utifrån de olika potterna.

Lämna en kommentar