Hur man spelar bordtennis

Hur man spelar bordtennis – Innan du börjar spela bordtennis är det bra att känna till sportens grundregler och vilken utrustning du kan behöva. Här är en snabb genomgång av allt du behöver veta för att börja spela bordtennis.

Bordtennisutrustning omfattar följande

  • Bordtennisbollen. I de internationella tävlingsreglerna anges att bordtennis ska spelas med en lätt 2,7 g (0,1 oz), 40 mm (1,57 tum) i diameter med hög studsande ihålig celluloidboll.
  • Bordtennisbordet: Det ska vara 2,74 m långt, 1,525 m brett och 76 cm högt.
  • Bordtennisnätet: Det är alltid 15,2 cm (6 tum) högt.
  • Bordtennisbollen: Bollen kan ha ett gummiskikt på ena eller båda sidorna.

Bordtennisspel

Under normal speltid alternerar serve varannan poäng (oavsett vinnare) tills en spelare vinner med en tvåpoängsledning eller tills ett ”deuce”-spel krävs – då alternerar serve efter varje poäng.

Typiskt sett spelas matcherna mycket likt ett tiebreak i tennis, men målet är 11 poäng och en spelare måste vinna med minst två poängs skillnad. Om båda spelarna når upp till 10 poäng, träder ett ”deuce”-spel i kraft – då alternerar servet efter varje poäng och spelet vinns av den spelare som till slut får en ledning på två poäng. Det finns dock ett undantag – många kan fortfarande spela det gamla 21-punktsspelet, där servet byts ut efter var femte poäng.

I bordtennisdubbelspel alternerar servet varannan poäng mellan sidorna, men även mellan spelare i samma lag. Alla regler för singel gäller, men spelarna måste serva till motsatta sidor av banan (som i ett tennisspel) medan de i singel inte behöver göra det.

En match består vanligtvis av bäst av sju matcher (den som först vinner fyra), men i tävlingar kan det också vara bäst av fem eller till och med nio.

Vem servar först i bordtennis?

I bordtennistävlingar på toppnivå avgörs servet genom att kasta ett mynt. Personer som spelar för skojs skull avgör ofta vem som har rätt att serva genom att ha ett kort rally – den som inte gör något fel är den som servar.

Hur man servar i bordtennis

Spelaren släpper bollen bakom bordskanten och slår den så att den studsar på hans/hennes sida av bordet och slår sedan bollen, den studsar sedan en gång i motståndarens bana. Om en serve går rakt in i nätet och inte går över i banan på andra sidan är det en poäng för motståndaren. Om en serve träffar nätet, men går över, betraktas den som en ”låt” och kan tas igen utan straff.

Motståndaren måste returnera genom att returnera bollen innan den studsar två gånger och måste slå den direkt över nätet in på motståndarens planhalva – den får inte studsas i spelarens egen planhalva av sig själv som vid serve. Spelarna alternerar sedan med att spela bollen och låta den studsa på motståndarens sida av bordet tills en spelare gör ett fel.

Poängtagning vid bordtennis

Spelarna tjänar poäng oavsett vem som serverat bollen och poäng tilldelas motståndaren under spelets gång för följande:

  • Misslyckas med att nå bollen eller inte slå tillbaka den innan den studsar två gånger.
  • Att bollen studsar på den egna sidan efter att ha slagit den.
  • Dubbelträffar bordtennisbollen.
  • Att inte låta bollen studsa en gång på den egna sidan – det är inte tillåtet att volleya bollen som spelare gör i tennis.
  • Att inte få in servicen korrekt i spel (såvida det inte är ett ”let”).

Att börja spela bordtennis

Att komma igång med att spela bordtennis är ganska enkelt för nybörjaren och till en början behöver du förmodligen inte ens köpa någon utrustning överhuvudtaget.

Många av oss har någon gång i livet spelat bordtennis, oftast på en familjesemester. Pingpong verkar vara ett vanligt inslag på många campingplatser eller i lokala parkers anläggningar. Men vad händer om du vill ge dig in på att spela bordtennis på regelbunden basis?

Den goda nyheten är att många idrottsanläggningar numera har bordtennis som ett av sina aktivitetsalternativ, så det finns ingen ursäkt för att inte delta. Bordtennis kan spelas i singel eller dubbelspel, så om du vill göra det till en mer social aktivitet varför inte ta med en vän eller partner?

Efter några sessioner kanske du upptäcker att du vill ta ditt spel till en mer tävlingsinriktad nivå – det bästa rådet är då att gå med i en lokal klubb.

Lämna en kommentar