Historien bakom padel & världens främsta spelare

På World Padel Tours rankinglista har man länge kunnat se samma spelare i toppen, och dagsformen dem emellan får sportintresserade världen över att spekulera kring matcher, odds och livebetting. Den som vill ge sig på att förutspå en paddelmatch bör med andra ord ha koll på vilka spelare som rankas högst, och i vilka konstellationer de spelar. Här nedan följer en överblick över fem av världens bästa spelare och hur deras väg till framgång sett ut.

Berättelsen bakom padel

Padel sägs ha uppfunnits redan 1969 i den mexikanska staden Acapulco av Enrique Corcuera. Enligt berättelsen sak Corcueras vän tillika fastighetsmogulen prins Alfonso de Hohenlohe tagit med sig konceptet till sina resorter i Marbella där han byggde Spaniens två första padelbanor. Några år senare fick även den argentinske miljonären Julio Menditegui upp ögonen för sporten under ett besök i Marbella och importerade spelet till sitt hemland. Därefter dröjde det bara några år innan padel var så populärt att sporten blev den näst mest utövade i landet.

Från Argentina spreds nyheten om sporten som en löpeld till de närliggande länderna Brasilien, Chile, Uruguay och Paraguay. I dagsläget i Europa är sporten som störst i Spanien, och det är snarare regel än undantag att nybyggda lägenhetskomplex i storstäderna har en paddelbana på innergården. Tack vare sportens dominans i Spanien och Syd- och Centralamerika är det föga förvånande att näst intill alla toppspelare idag har spanskklingande namn. I takt med att sporten blir alltmer populär även i andra länder, inte minst i Italien och Andorra men även i Skandinavien, kan vi snart förvänta oss stora namn även från andra nationer.

Alejandro Galán

Madridbon Alejandro Galán, eller Ale som han kallas, slog igenom med buller och bång 2017 när han med sin dåvarande spelpartner Juan Belluatti gick från klarhet till klarhet. Som så många andra padelspelare började han med tennis men gick snabbt över till padel på heltid.  Sedan dess har det bara gått uppåt för spanjoren som bland annat tagit titlar med Juani Mieres, Pablo Lima och Matías Díaz. Efter att ha vunnit Estrella Damm Master Final 2019 inledde han år 2020 sitt partnerskap med Juan Lebròn och är i dagsläget känd som en av de absolut bästa bland power strikers som med sin backhand får till ostoppbara attackpositioner vid nätet.

Juan Lebrón

På en delad förstaplats med Ale Galán hittar vi hans partner Juan Lebrón. Lebrón går under smeknamnet ”El lobo” (vargen) mycket tack vare sin extrema spelstil och uthållighet och har många gånger utnämnts den bästa smashern i padelns historia. Precis som sin partner är han av spansk härkomst och växte upp i Andalusien i södra Spanien. I början av karriären 2016 spelade han med partnern Gabi Reca och klättrade snabbt upp på topp 30-listorna. Efter ett antal partnerbyte uppe i toppen spelade han hela säsongen 2019 med Paquito Navarro och rankade världsetta efter semifinalerna i São Paulo, en bedrift han var förste spanjor att lyckas med. Under 2019 skulle han vinna fem turneringar innan han och Ale Galán skapade ett dreamteam inför 2020.

Fransisco “Paquito” Navarro

Precis som de tidigare listade spelarna föddes Paquito i Spanien. Han började spela padel redan som femåring, och vid tio års ålder var han så bra att rankade världstvåa i sin åldersgrupp. Han spelade sin första World Padel Tour 2014 och har därefter gått från klarhet till klarhet. 2019 skulle han komma att nå toppen och skrev spansk padelhistoria med en världsmästerskapvinst. Sedan dess har han varit med och grundat en fackförening för spelare medan han på planen fortsätter att imponera med ett starkt försvar och tekniskt utstuderade anfall.

Martín Di Nenno

Den första ickespanjoren på listan är Argentinaren Martín Di Nenno. Martín har ett dramatiskt förflutet då han som 15 åring var med om en bilolycka i vilken hans bästa vänner omkom. Sedan den dagen säger han sig ha insett att han verkligen ville ge paddeln en chans och spela på elitnivå. Han var redan innan dess ett hett namn på den argentinska padelscenen, och efter flertalet toppklassiga prestationer med diverse spelpartners rankas han som en av de bästa spelarna tillsammans med Paquito Navarro och har bland annat nominerats till årets idrottare i hemlandet.

Carlos Daniel Gutierrez

Sist men inte minst tar vi en titt på Di Nennos landsman Carlos Daniel Gutiérrez, eller Sanyo Gutiérrez som han även kallas. Redan som 15-åring gjorde han sig ett namn i den professionella ligan innan han 2006 flyttade till Spanien för att satsa helhjärtat på sporten. I dagsläget har han flera stora vinster i bagaget med bland annat partners som Maxi Sánchez och Paquito Navarro. I dagsläget spelar han med Agustín Tapita och har gjort sig förtjänt av smeknamnet ”El Mago de San Luis” – ”Trollkarlen från San Luis” tack vare sin fantastiska spelstil.

Padel är fortfarande en relativt ny sport i många länder även om den vinner mark extremt fort. I takt med att intresset ökar blir även konkurrensen på padeltoppen allt hårdare, och det återstår att se hur länge det kommer ta innan vi får se några nya namn på listan över världens främsta spelare inom den närmsta framtiden.

Lämna en kommentar