Halmstad ser starka ut efter starten på Superettan

Superettan är den näst högsta ligan i det svenska fotbollssystemet. Ligan innehåller för närvarande några av Sveriges mest uppskattade lag, t.ex Brommapojkarna, Halmstad, Örgryte, Trelleborg och Dalkurd, men även några mindre kända och populära lag. Det är en bra blandning som ofta bjuder på fantastisk fotboll, även om ligan inte är riktigt lika kvalitativ som Allsvenskan.

Under de första tio matcherna av årets upplaga är det till stor del Halmstad som har briljerat, även om lag som Brage och Öster även har bidragit med imponerande insatser.

Halmstad leder efter 10 spelade matcher

Efter 10 spelade matcher är det Halmstad som har greppet om Superettan. De har vunnit 7 matcher, spelat oavgjort 2 och endast förlorat en enda match. Detta är ett riktigt imponerande resultat, inte minst med tanke på hur bra motstånd de har mött.

I andra sidan av tabellen hittar vi Örgryte som har vunnit 0 matcher, spelat oavgjort i 4 och förlorat 6. Därmed förväntar vi oss inte att konkurrensen kommer att bli särskilt hård från Örgrytes sida, men Brage, Öster och AFC Eskilstuna kan mycket väl vara med och konkurrera om de högsta platserna i ligan när säsongen lider mot sitt slut.

Vad Halmstad har gjort rätt

Halmstad har självklart gjort mycket rätt för att kunna inta den högsta positionen i ligan efter 10 spelade matcher. Nedan är några exempel på vad de har gjort bättre än de andra lagen:

De har förvaltat sina chanser

Halmstad har verkligen förvaltat sina offensiva chanser än så länge. De har gjort 21 mål på 10 matcher, vilket betyder att de har ett genomsnitt på strax över 2 mål per match. Det är riktigt bra, och om de fortsätter att prestera lika bra offensivt under resten av säsongen, är sannolikheten hög för att de står högst upp på prispallen när samtliga matcher är spelade.

En av de stora anledningarna till varför de har förvaltat sina chanser är att de helt enkelt har bra offensiva spelare.

Försvaret har varit ligans bästa

De har dock inte bara spelat väldigt bra offensivt, deras defensiv har även imponerat på det stora hela. De har förlorat en enda match och endast släppt in 9 mål, vilket är ett genomsnitt på under 1 mål per match.

Deras backlinje har haft ett bra samarbete med målvakt, men de offensiva spelarna har även jobbat hem bra och bidragit med det stöd som krävs för att endast släppa in 9 mål på 10 matcher.

De har vågat satsa framåt

Att våga satsa framåt är väldigt viktigt inom fotbollen. Det finns ett talesätt som lyder “offensiv är den bästa defensiven”, vilket till stor del stämmer inom fotbollen.

Lag som inte vågar satsa offensivt kommer vanligtvis inte särskilt långt, och resultat blir ofta betydligt sämre än om de hade valt att trycka på de offensiva knapparna, snarare än de defensiva.

Det skadar heller inte att Halmstad har många offensivt skickliga spelare, men strategin och upplägget har även varit det rätta.

Spelarkvalitén är helt enkelt högre än genomsnittet i ligan

Halmstad har aningen bättre spelare än vad det genomsnittliga laget har i Superettan, vilket har varit en stark bidragande faktor till att de ligger på första plats just nu. Många av deras spelare har potential att spela i ännu bättre lag och divisioner, samt kommer med allra största sannolikhet att göra det i framtiden (med eller utan Halmstad).

Kommer de att stå som segrare när säsongen är över?

Huruvida Halmstad faktiskt kommer stå som vinnare när säsongen är slut är helt omöjligt att säga, men deras chanser ser onekligen bra ut. Än så länge är de favoriter att vinna, och kommer att göra allt i sin väg för att så faktiskt ska bli fallet.

Om de fortsätter att prestera på samma höga nivå kommer de andra lagen att få det oerhört svårt att kunna konkurrera den här säsongen.

Lämna en kommentar