Fotbolls-VM 2022 i Qatar

Fotbolls-VM 2022 – År 1950 tog Tompa Jahn ton och sjöng låten Svenska landslaget i landsflykt under fotbolls-VM Brasilien. Detta kom att få sätta markering som Sveriges första kampsång för landslaget. Därefter har låtar som När vi gräver guld i USA av Ges, Vi ska till VM med Magnus Uggla och Vi är på gång med Tomas Ledin kommit att få representera Sverige under VM. Detta är ett mästerskap tätt sammankopplat med glädje, lycka och gemenskap, VM bjuder in oss på en riktig folkfest. Dans och musik på gatorna, på läktaren hörs hejarop i ett tappert försök att heja fram sitt lag till vinst och hemma i soffan sitter vi bänkade och när mål görs exploderar vi ut i glädje.

VM i fotboll 2022

VM är något som vi längtar efter, och nästa år är det dags igen! Slutspelen är nu under 2021 i full gång för att kämpa för sin plats i slutspelen nästa år. Fotbolls-VM spelas går år 2022 av stapeln i Qatar under datumen 21 november till 18 december. Vanligtvis brukar detta mästerskap spelas under sommaren men då mycket varmt väder oftast fångar Qatar under sommarmånaderna juni och juli är det nu bestämt att mästerskapet ska spelas senare. Detta blir den 22:a gången detta mästerskap hålls Qatar är hittills den minsta nationen att arrangera och hålla i fotbolls-VM. Redan år 2010 den andre december togs beslutet av Fifa att denna nation skulle vara värd för VM 2022.

Från kval till slutspel

Inför varje VM tar en kvalturnering plats. Detta kval spelas året innan VM äger rum. Varje kontinent delas in i så kallade kvalgrupper och det är genom dessa kval som länder ställs inför en kamp om att kvalificerar sig in i och knipa en plats i slutspelet, VM. Var kontinent tilldelas ett visst antal platser i huvudturneringen. Sen år 1938 beslutades det att värdlandet var garanterade en plats i slutspelet och mellan år 1938 och år 2002 var så också det nuvarande regerande mästarlaget också garanterade en plats och var direktkvalificerade. Det är idag hela 32 lag som ställs mot varandra i VM-slutspelen.

FIFA World cup sen år 1930

Fotbolls-VM, som officiellt går under namnet FIFA World cup, är vår främsta mästerskapstävling inom fotboll för herrar. Denna turnering anordnas vart fjärde år där nationer möts på planen för att slutligen kunna kora våra världsmästare. Världsfotbollsförbundet Fifa bildad under år 1904. Fotboll var en officiell sport inom OS sen år 1900 för amatörer och under våren 1929 bestämde sig Fifa för att anordna en fotbollsturnering bortom OS där både amatörer och proffs kunde delta. Och mycket riktigt, år 1930 gick världens första världsmästerskap av stapeln där Uruguay stod som värdnation.

Framstående länder vi minns

Fotbolls-VM har kommit att stå för en riktigt folkfest! Mästerskapet kom snabbt att växa i popularitet sen år 1930. Under VM år 1930 deltog 13 lag i slutspelet och i takt med att fler och fler länder kom att bli självständiga växte efterfrågan på att platserna inom VM skulle utökas. Och detta gjorde det. Under VM år 1982 deltog 24 länder, år 1998 deltog 32 lag och det finns nu planer på fortsatt expandering där VM år 2026 förväntas ta emot 48 länder i slutspelen. Detta evenemang har växt i en oerhörd fart i popularitet och under kvalturneringen år 2010 deltog hela 204 länder vilket är rekord. Detta har kommit att breda väg för ett par riktigt stora länder som varit framstående. Brasilien är det land som hela fem gånger vunnit VM-guld vilket gör detta till det land som besitter flest titlar. Tyskland är det land som med hela 12 medaljer är det land som har flest medaljer i bagaget. Italien, Argentina, Frankrike, England, Spanien samt Uruguay är också det länder som kommit att nå enorma framgångar inom Fotbolls-VM.

Lämna en kommentar