Favoriterna inför Premier League-säsongen 2022/2023

I Sverige är Allsvenskan i full gång, men de flesta europeiska storligorna i fotboll befinner sig mitt uppe i sommaruppehållet. Säsongsstarten närmar sig dock med stormsteg och alltid lika uppskattade Premier League inleds den 5 augusti med ett möte mellan Crystal Palace och Arsenal. Låt oss ta en titt på vilka som är säsongens förhandsfavoriter och vilka som förväntas få det kämpigt.

De förmodade topplagen

Ett tydligt tecken på att vi närmar oss säsongstarten av Premier League 2022/2023 är att oddsmarknaden börjar fyllas på med en uppsjö av spelmöjligheter. Ska vi lyssna till de bästa bettingsidorna på den svenska marknaden finns det några självklara förhandsfavoriter.

Samtliga spelbolag har de senaste årens giganter, Manchester City och Liverpool, som de tydliga lågoddsarna till att vinna Premier League den kommande säsongen. Regerande mästaren Manchester City är den stora favoriten av dem och Liverpool ses på pappret som den självklara utmanaren.

Båda lagen har kastat om aningen i sina trupper inför den stundande säsongen, inte minst på anfallssidan. City har plockat in spelare som Erling Haaland och sagt farväl till bland annat Raheem Sterling, medan Liverpool har värvat Darwin Núñez och tappat Sadio Mané.

Bakom favoritduon är det, enligt oddsmarknaden, Tottenham Hotspur och Chelsea som har bäst chans att ge sig in i titelstriden. De flesta oddsmarknader ger de två Londonklubbarna jämbördiga chanser att utmana Manchester City och Liverpool.

Från Spurs och Chelsea är det sedan ett större glapp i oddssättningen på de flesta spelsidor, innan vi hittar Manchester United och Arsenal med viss outsiderchans att blanda sig i toppstriden.

De förmodade bottenlagen

Även i den förmodade bottenstriden i Premier League 2022/2023 finns det några lag som sticker ut som klara favoriter till att bli degraderade.

Samtliga av de tre nykomlingarna: Bournemouth, Nottingham Forest och Fulham är rejält nederlagstippade inför säsongen och lider enligt oddsen störst risk att bli nedflyttade. Steget från den näst högst divisionen till Premier League är erkänt stort, så att nykomlingarna är lågoddsare till att degraderas är föga förvånande.

Med det sagt kommer de inte att vara ensamma i bottenstriden, om vi ska lita på oddsen. Även lag som Leeds, Brentford, Southampton och Everton är relativa lågoddsare till att degraderas på de flesta bettingsajter.

De förmodade skytteligavinnarna

Det pratas ofta om att Premier League är en liga som tar tid att anpassa sig till, men baserat på oddsmarknaden lär det inte bli något problem för Erling Haaland. På de flesta spelsidor är det norska fenomenet nämligen en klar favorit till att vinna skytteligan under den kommande säsongen, som blir hans första i England.

De främsta utmanarna till Haaland förutspås vara Liverpools Mohamed Salah och Spurs Harry Kane, som båda har vunnit skytteligan flertalet gånger de senaste åren. Spurs Heung-Min Son, som delade skytteligavinsten med Salah förra säsongen bör inte heller räknas bort, men oddsen på att han ska upprepa bedriften är betydligt högre än på att Haaland, Salah eller Kane ska bli bästa målgörare.

Inför Premier League-säsongen 2022/2023 har vi några klara favoriter i båda ändarna av tabellen, men i idrott kan som bekant allt hända. Vilka lag som klarar av att axla eller trotsa sina favoritskap återstår att se.

Lämna en kommentar