Fakta om ishockey som du behöver känna till

Hockey är utan tvekan en av de mest populära sporterna i Nordamerika och har ett stort antal fans. Med ett nischat följe finns det fortfarande ett stort antal fans som är omedvetna om de ovanliga fakta om ishockey som kan få dem att häpna. Från märkliga spelregler till märkliga vanor hos spelarna, här är några av de intressanta och lite bisarra fakta om ishockey som vi slår vad om att du inte visste.

Stanley Cup är inte utan stavfel

Stanley Cup, som är en av världens mest eftertraktade idrottstroféer, är inte felfri när man tittar närmare på stavningarna som är inristade på den. Felstavningar av spelare och lagnamn är en vanlig syn för turister när de tittar närmare på Lord Stanleys mugg. Men det är bara det intressanta faktumet, det som är bisarrt är hur Jacques Plantes namn, som var med i Stanley Cup-vinnande lag fem gånger i rad, stavas olika varje gång.

Tro det eller ej, men fansen kan hoppa in som målvakter

Ja, det är sant. I ishockey har lagen alltid en lista över reservmålvakter i nödfall för det sällsynta tillfället när båda målvakterna är skadade eller inte kan spela av någon anledning. Den senaste påminnelsen om detta intressanta faktum är matchen i mars 2018 då Chicago Blackhawks kallade in Scott Foster, en före detta collegehockeyspelare som blivit revisor, för att ta en plats som målvakt för laget. Otroligt nog registrerade Foster segern för laget och lämnade publiken glatt chockad.

Penguins hade en gång en levande maskot

När laget från Pittsburg nådde halvvägs genom sin inledande säsong introducerade de Pete, den ecuadorianska pingvinen som maskot. Enligt uppgift hade lagets ledare en dröm om att få Pete att lära sig att satsa, men tyvärr fick han lunginflammation och laget var tvunget att skicka tillbaka honom till djurparken. Han dog kort därefter.

Munskydd är frivilligt i hockey

En sport som har fler tandlösa spelare än någon annan skulle vilja att spelarna håller munnen skyddad hela tiden, ändå har National Hockey League inte gjort det obligatoriskt för spelarna att bära tandskydd. Det som är bra är att ungefär 90 % av spelarna bär munskydd frivilligt, resten 10 % bryr sig inte om ett perfekt leende, antar vi.

Regn ställde in en match

Vi vet vad du tänker, hur är det ens möjligt? Eller hur?

En match som alltid spelas i en inomhusanläggning har ingen chans att bli inställd på grund av regn. Intressant nog visar uppgifter att en match 1995 mellan Detroit Red Wings och San Jose Sharks ställdes in på grund av regn.

Anledningen?

Det regnade så hårt den dagen att floden vid sidan av Sharks hemmabyggnad översvämmades och vattnet tog sig in i arenan.

En match som nästan inte hade någon is

Till skillnad från 1995 års bisarra regn som ledde till att matchen ställdes in hade Sharks det ganska svårt att ta emot LA Kings 2015. Det var 2015 års utomhusmatch i Stadium Series och Kalifornien kämpade med en torka. Som ett resultat av detta fick över 20 000 ton vatten föras till stadion med lastbilar för att skapa isbanan för den stora matchen.

Varför spelarna tar en tupplur före en match

Delvis ritual, delvis viktigt, är det inte ovanligt att hockeyspelare tar en tupplur mitt på dagen före en match. Eftersom hockeymatchdagar tenderar att vara långa och mödosamma för spelarna blir det nödvändigt för dem att kartlägga timmarna för att ta en tupplur så att de kan vara i sin bästa form på rinken. Med Jody Shelleys ord: ”Sömn är en vetenskap, man… Man ska inte bråka med sömn. De är avgörande.”

Puckar förvaras i en frys

Inget bisarrt här, men intressant. Hockeypuckar förvaras i frysar för att hålla dem tillräckligt kalla så att de inte studsar av isen. Moderna puckar är tillverkade av gummi som tenderar att bli skört om det blir för varmt. För att undvika att de studsar av isen förvaras puckarna vid en temperatur under fryspunkten och tas endast ut under spelets gång.

Maskkonst är ett yrke

Konsten som målas på målvaktsmaskerna har blivit mer individualistisk i takt med att maskerna har utvecklats. Detta har skapat en sådan efterfrågan på individualiserad konst för en målvaktsmask att vissa konstnärer söks för att göra jobbet. Den mest uppmärksammade av dessa konstnärer är Stephane Bergeron som har varit Marc-Andre Fleurys favoritkonstnär för uppgiften i många år och som även har arbetat med många andra NHL-spelare.

Freakiga sätt som fansen smyger in saker i matcherna

Oavsett om du är ett fan eller inte måste du vara medveten om att Detroit Red Wings fans tenderar att befolka isen med bläckfiskar, nu i årtionden. Myndigheterna har satt nya regler för vilka föremål som får tas med in i matchen, men det har inte avskräckt fansen från att försöka. I ett av de mest bisarra dragen lindade ett fan in en glidande bläckfisk på sin mage med saran för att ta med sig den till arenan.

Lämna en kommentar