Därför är Duplantis en av de bästa idrottarna i världen! 

Armand Duplantis är världens bästa stavhoppare genom tiderna både för inomhus-och utomhustävlingar. Han har dessutom precis slagit nytt rekord i stavhopp på hela 6.22 meter under stavhoppsgalan All Star Perche i Frankrike. Men vad är det egentligen som gör Duplantis så framgångsrik? Vi listar varför Duplantis är en av de bästa idrottarna i världen! 

Vem är Armand Mondo Duplantis? 

Armand Duplantis är en svensk amerikansk stavhoppare som tävlar för Sverige i stavhopp. Armand föddes i Louisiana, USA den 10 november 1999, och har en amerikansk pappa och en svensk mamma. Armands pappa Gregory Duplantis är en föredetta stavhoppare som även var Armands tränare som ung. Duplantis mamma Helena Duplantis flyttade som ung till USA på ett stipendium som friidrottare i sjukamp och där träffade hon Armands pappa och gifte sig.  

Armand började med stavhopp redan som fyraåring och tränade i familjens trädgård på den stavhoppsbana som hans pappa byggt åt honom. I USA tävlade Armand för Louisiana State University, men redan som 14-åring visade det svenska friidrottsförbundet i Sverige sitt intresse för Armand, då han besitter dubbla medborgarskap, svenskt och amerikanskt.  

Armands snabbhet ,styrka och smidighet är bara några av anledningarna till att han idag har lyckats bli världens bästa stavhoppare.  

Korad till världens näst bästa herridrottare 

Sportjournalistorganisationen AIPS har utsett Duplantis till världens näst bästa herridrottare 2022, med endast Lionel Messi framför som korats till den bästa herridrottaren i världen. Under omröstningen deltog över 420 journalister från 113 olika länder i kampen om de bästa idrottarna i världen, där Messi fick 25 procent av rösterna och Duplantis 10 procent.  

Med ett svårslaget år där Duplantis vunnit både EM och VM är han en värd kandidat och med tanke på hans unga ålder har han många år kvar att slå nya personliga rekord och självklart även världsrekord. 

Vad gör Duplantis bäst i världen? 

Med en karriär som gått spikrakt uppåt är Duplantis ett namn som säkerligen kommer gå till historien. Att vinna VM både inom-och utomhus, bli vinnare i EM och friidrottstävlingen Diamond League är några av anledningarna till att Duplantis är bäst i världen. Han vann dessutom priset som världens bäste manliga friidrottare 2022 av den internationella organisationen för friidrott World Athletics. 

Så sent som den 25 februari 2023 slog Duplantis återigen ett nytt världsrekord på hela 6.22 på stavhoppsgalan All Star Perche i Frankrike. Hans tidigare världsrekord låg på 6.21 som han tog i somras i VM-finalen i Eugene. Detta blev hans sjätte världsrekord i sin karriär. Det var under hans tredje hopp som han slog sitt egna världsrekord, då han rev på vägen ned på det första hoppet och avbröt det andra.  

Under år 2022 höjde han världsrekordet tre gånger, men som nu har slagits ytterligare. Det har milt sagt varit ett explosivt år för Duplantis genom att vinna både EM och VM överlägset, och hans sikte är att höja världsrekordet ytterligare.  

Duplantis framtid 

Armand Duplantis är redan idag världens främsta stavhoppare med världsrekordet i fickan och lyckas gång på gång slå sina egna tidigare rekord. Han har dessutom vunnit flertalet guldmedaljer i olika tävlingssammanhang och med sin unga ålder spås hans karriär bara fortsätta uppåt.

Hans talang och sättet han tränar på är ett glasklart recept på framgång och med motivation, ambition, vilja och talang är det många som är nyfikna på vad mer han kan åstadkomma under sin långa karriär han har framför sig! 

Lämna en kommentar