Så minns vi Börje Salming

Börje Salming anses allmänt vara en av de bästa backarna som någonsin spelat i NHL. Han är mest ihågkommen för sina 16 säsonger med Toronto Maple Leafs, under vilka han valdes till sju All-Star games och utsågs till First Team All-Star tre gånger. Salming var också en del av två Stanley Cup-finallag i Toronto, inklusive laget 1976-77 som nådde finalen för första gången sedan 1967.

Under hela sin karriär fick Salming många utmärkelser för sin spelstil, som innehöll stark skridskoåkning och exceptionell passningsskicklighet. Han var känd för att ta risker i offensiven och driva på speltempot. Hans vilja att delta i rusningen hjälpte honom att producera imponerande offensiva siffror under sin karriär; han slutade med 148 mål och 637 poäng på 1 148 matcher under ordinarie säsong. Dessutom samlade han 155 poäng på 161 slutspelsmatcher.

Utanfor isen

Utanför isen hade Salming en stor inverkan på hockeykulturen, särskilt i Sverige där han ses som en ikon av många människor. Hans framgångar bidrog till att göra det lättare för andra svenska spelare att ta sig in i NHL och bli egna stjärnor. Salmings arv sträckte sig även utanför Europa – han blev invald i både Hockey Hall of Fame och IIHF Hall of Fame kort efter att han pensionerade sig från proffshockeyn 1990 vid 37 års ålder. Många anser att han är en av hockeyns viktigaste pionjärer på grund av hans inflytande på hur backar används idag runt om i världen.

Utöver dessa prestationer var Salming aktiv i Maple Leafs organisation och fungerar som ambassadör för svensk hockey närhelst det var möjligt. Han deltog inte bara i matcherna i Toronto utan åkte även hem årligen för att anordna camps eller läger för unga spelare i hela Sverige varje sommar. Detta gav blivande svenska idrottare från alla samhällsskikt tillgång till en del av hans visdom och erfarenhet för att hjälpa dem att nå sina egna drömmar på isen precis som Börje gjorde åratal före dem.

En inspiration

Som en av de bästa backarna i NHL:s historia banade Börje Salming väg för framtida generationer av svenska idrottare med sina exceptionella färdigheter, sin arbetsmoral och sitt engagemang för sporten. Under sin 16-åriga karriär med Toronto Maple Leafs valdes han till sju All-Star-matcher, utsågs tre gånger till första lagets All-Star och bidrog till att leda sitt lag till Stanley Cup-finalen 1977. Salming är erkänd som en ikon för svensk hockey och spelade också en viktig roll i att sprida sin kärlek till sporten till andra unga spelare runt om i världen och förespråkade en större representation av europeiska spelare i de professionella ligorna.

Trots alla sina framgångar minns många Börje Salming som en ödmjuk spelare som aldrig förlorade det viktigaste ur sikte – hockeyfansens kärlek och respekt över allt. Hans arv kommer att fortsätta att inspirera unga spelare i många år framöver och han kommer alltid att betraktas som en av de bästa backarna och ambassadörerna som spelet någonsin har sett.

Lämna en kommentar