Badmintonregler

Badminton är en sport som har funnits sedan 1500-talet. Sporten spelas inomhus och höjdpunkten kommer från de olympiska tävlingarna. Sporten är mycket populär i asiatiska länder som Kina och Indien och dessa länder leder vägen genom att producera några av världens bästa spelare.

Spelets syfte

Syftet med badminton är att slå skytteln över nätet och få den att landa på de utsedda banområdena. Om din motståndare lyckas returnera skytteln uppstår ett rally. Om du vinner rallyt, dvs. tvingar din motståndare att slå ut eller in i nätet, vinner du en poäng. Du måste vinna 21 poäng för att vinna ett set och de flesta matcherna är bäst av tre set. Poäng kan vinnas på båda servarna.

Spelare och utrustning

Det finns två former av badminton, singel och dubbel (det är också möjligt att spela blandad dubbel). Varje spelare får använda en strängracket (som liknar en tennisracket men där huvudet är mindre) och en shuttlecock. Shuttlecock består av en halv rund boll i botten och ett fjäderliknande material som omger toppen. Man kan egentligen bara träffa den nedre delen av shuttlecocken och eftersom gravitationen spelar in kommer bollen alltid att vända tillbaka med sidan nedåt. Du kan bara träffa shuttlecocken en gång innan den antingen träffar marken eller går över nätet.

Banan är 6,1 meter bred och 13,4 meter lång. Mitt på den rektangulära banan finns ett nät som löper på 1,55 meter. Längs varje sida av banan löper två spårvagnslinjer. De inre linjerna används som parameter för singelmatcher medan den yttre linjen används för en dubbelmatch.

Poängbedömning

En poäng räknas när du lyckas slå shuttlecock över nätet och landa den i din motståndares bana innan han/hon slår den. En poäng kan också vinnas när din motståndare träffar skytteln i antingen nätet eller utanför parametrarna.

Att vinna spelet

För att vinna ett spel måste du nå 21 poäng före din motståndare. Om du gör det har du vunnit det setet. Om poängen är lika vid 20-20 så handlar det om vilken spelare som helst som lyckas få två klara poäng före. Om poängen fortfarande är lika vid 29-29 så är det nästa poäng som avgör vem som vinner setet. För att vinna det totala spelet krävs att du vinner två av de tre spelade seten.

Regler för badminton

 • Ett spel kan äga rum med antingen två (singel) eller fyra (dubbel) spelare.
 • En officiell match måste spelas inomhus på rätt dimensionerade banor. Dimensionerna är 6,1 m x 13,4 m. Nätet är placerat i mitten av banan och är inställt på 1,55 m.
 • För att göra en poäng måste skytteln träffa inom parametrarna för motståndarens bana.
 • Om skytteln träffar nätet eller landar utanför, tilldelas motståndaren en poäng.
 • Spelarna måste serva diagonalt över nätet till sin motståndare. När poäng vinns flyttas serveringsstationerna från den ena sidan till den andra. Det finns inga andra servar, så om din första serve går ut vinner din motståndare poängen.
 • En serve måste slås under armen och under servitörens midja. Inga servar över armen är tillåtna.
 • Varje match inleds med ett kast för att avgöra vilken spelare som ska serva först och från vilken sida av banan motståndaren vill börja.
 • När shuttlecocken är ”levande” får spelaren röra sig på banan som han eller hon vill. Det är tillåtet att slå med skytteln utanför spelområdet.
 • Om en spelare rör nätet med någon del av sin kropp eller racket anses det vara ett fel och motståndaren får poängen.
 • Ett fel kallas också om en spelare avsiktligt distraherar sin motståndare, om skytteln fastnar i racketen och sedan kastas, om skytteln träffas två gånger eller om spelaren fortsätter att bryta mot badmintonlagarna.
 • Varje match döms av en domare på en hög stol som övervakar spelet. Det finns också linjedomare som övervakar om skytteln landar i eller inte. Domaren har överordnade beslut om överträdelser och fel.
 • Låt kan kallas av domaren om en oförutsedd eller oavsiktlig omständighet uppstår. Det kan till exempel handla om att en skytt fastnar i insatsen, att servaren serverar i oväntad tur, att en spelare inte var redo eller att ett beslut är för nära för att avgöra.
 • Spelet har endast två viloperioder i form av en 90 sekunders vila efter det första spelet och en 5 minuters vila efter det andra spelet.
 • Om en spelare kontinuerligt bryter mot lagarna har domaren befogenhet att ta bort poäng från spelaren om han eller hon fortsätter att göra fel och förlorar setet eller till och med matchen.

Lämna en kommentar