Australian Open

Australian Open – Tennis är populärt i stora delar av världen och i Sverige har vi haft stora framgångar under åren. Björn Borg är såklart den starkast lysande stjärnan men även namn som Stefan Edberg, Jonas Björkman och Robin Söderling är stora inom tennisvärlden. De nådde kanske inte lika högt men i alla fall. Det största man kan vinna som en tennisspelare är en Grand Slam-turnering och en av dessa är Australien Open. De andra tre är Franska öppna, Wimbledon och US Open. Australien Open spelas varje år under två veckor i januari. Den spelas i Melbourne i Australien på så kallade hard court-banor och det finns 6 banor totalt. Det är en tävling som har långa anor bakåt i tiden och den första turneringen spelades redan 1905. Det föddes ur det australiska mästerskapet som startades år 1880. Då var det enbart australiensare som kunde spela men 1905 öppnade de upp för även andra nationaliteter. Som så ofta i sport så var det bara män i starten män på 1920-talet kunde även kvinnorna vara med och spela.

Har en svensk vunnit?

Absolut är det så att en svensk har vunnit denna ärofyllda turnering. Det är faktiskt så att det är tre svenskar som har vunnit. Ingen av dem är överraskande nog Björn Borg, han har sin storhetsperiod när han vann Wimbledon. Hela fem gånger i rad. De som har vunnit Australian Open är istället Mats Wilander, Stefan Edberg och Thomas Johansson. Mats Wilander var enormt stor på 80-talet och lyckades vinna Australien Open hela tre gånger. Det är det inte så många som har gjort. Dessutom vann Stefan Edberg två gånger på samma decennium vilket betydde att av 10 möjliga så var det en svensk segrare 5 gånger. Det är inte många andra nationaliteter som kan mäkta med det facit. Sverige är en stormakt inom tennis. Vi har i alla fall varit det under lång tid men nu är det ett tag sedan vi plockade hem några segrar.

På senare tid har Djokovic dominerat världsscenen tillsammans med Federer och Nadal. Nadal är grusmästare och har därför haft det lite svårt i Australien. Sedan 2006 är det någon av dessa tre som har vunnit alla år utan ett år då Schweizaren Stanislas Wawrinka lyckades vinna. Federer och Djokovic har ungefär lika många titlar medan Nadal bara har en. Det är imponerande att tre spelare har kunnat dominera en världssport så länge som dessa tre har gjort.

På damsidan är det jämnare. Länge har Systrarna Williams varit i toppen men det är ett tag sedan för att vara ärlig. Även om speciellt Serena sticker upp och vinner en turnering då och då så är de inte riktigt som de var förr i tiden när de prenumererade på segrar. De senaste 10 åren har bjudit på 9 olika mästare på damsidan.

Hur ser 2022 ut?

Det är inte helt klart hur det kommer att se ut på publiksidan när det kommer till Australian Open 2022. Förhoppningen är att den kommer att spelas som vanligt men pandemin gör att det är höljt i dunkel. Även 2021 spelades under kraftigt nedsatt publik. Klart är i alla fall att den kommer att spelas med start den 17 januari och att finalerna kommer att spelas den 30 januari. Djokovic är lite skadad så det är osäkert om denna världsstjärna kommer att komma till start. Det skulle vara ett stort slag mot turneringen då det är ett av de absolut största namnen. Arrangören har annonserat att de antagligen kommer att kräva vaccinpass av alla som ska komma och titta. Även spelarna kommer att utkrävas på vaccinpass för att kunna delta.

Lämna en kommentar