Att betta på eSport allt vanligare

Elektronisk sport, eller e-sport som den kallas i dagligt tal är en form av sport som spelas online. Detta sker oftast genom organiserade tillställningar där deltagarna oftas spelar i lag och tävlar mot varandra. Antingen genom att de använder samma konsol och är då i närheten av varandra, genom lokala nätverk, så kallade LAN eller helt via internet. Begreppet e-sport kom till i Sydkorea i samband med att spelet Starcraft spelades flitigt och där tävlingar mellan deltagarna organiserades.

Under senare tiden har både tittandet och deltagandet av e-sporter ökat explosionsartat och blivit mer känt och tillgängligt för folk i allmänhet. I och med att tittandet ökat och fortfarande ökar infördes möjligheten att spela på e-sport – och detta går ofta under benämningen eSports bets. Speciellt turneringar som direktsänds genom olika streaming-sidor eller via YouTube är av stort intresse.

Intressant för spelindustrin

Omkring år 2010 fick olika aktörer inom spelindustrin upp ögonen för e-sport och såg den stora potentialen att öppna upp e-sporten för betting och introducerade den till en större marknad. I det här läget började spelindustrin designa och utveckla egna e-sporter som var speciellt anpassade just för att kunna betta på dem. Idag har e-sporter blivit mer eller mindre erkänt av gemene man, men har kommit olika långt i olika länder.

Majoriteten som tittar på e-sport är män – som utgör 85% av alla som tittar. Och föga förvånande är den största åldersgruppen som både spelar och tittar mellan 18 och 34 år. Själva erkännandet av e-sport startade i Asien och då främst i Kina och Sydkorea men har även kommit starkt i andra världsdelar, speciellt i Europa och USA.

Svenska e-sportförbundet

Svenska e-sportförbundet startade 2009 och de jobbar för att e-sporten ska bli erkänd som en officiell sport av Riksidrottsförbundet. De är politiskt, religiöst och etniskt oberoende och arbetar helt ideellt för att hjälpa fram e-sporten i Sverige. E-sporten är idag erkänd som officiell sport i 24 länder, bland annat Finland, Italien, Tyskland och Sydkorea.

De populäraste spelen är Counter-strike, Starcraft ll, Dota 2, Fortnite och League of Legends. League of Legends har över 100 miljoner spelare och Fortnite är nu uppe i 125 miljoner spelare och i Sverige finns det lika många organiserade e-sportare som det finns organiserade hockey- eller handbollsspelare.

Som alltid när man spelar (bettar) på spel, vare sig det är en officiell sport, lotto eller e-sport så ska man iaktta försiktighet så man inte spelar för mycket. En spelbudget är bra att sätta och sedan viktig att hålla sig till så man inte satsar för mycket – detta gör spelandet mer säkert, men också mer roligt och givande.

Lämna en kommentar