Allt om Innebandy

Innebandy – Ur floorhockey har en av de allra största sporterna i Sverige sett till utövare kommit att väckas till liv, innebandy. Med start hos ett par vänner i Göteborg har detta idag kommit att växa sig stark och är idag en av Sveriges största sporter sett till utövare. Innebandy har även nått en enorma internationell spridning där fler än fyrtio länder kommit att starta innebandyförbund och VM och EM spelas. Detta är den sport som kommit att fånga allas vårt hjärta och det syns ett fortsatt växande intresse samt spridning av denna sport och vem vet, kanske kan detta komma att bli Sverige största sport inom en snar framtid.

I Göteborg väcktes vår moderna innebandy

Under 1960-talet fick ett par vänner i Göteborg tag på en plastboll samt ett par plastklubbor som liknade hockeyklubbor och detta sägs vara födseln för det som vi idag kallar innebandy. Detta sägs vara en sport influerad av floorhockey som utövades i Minneapolis, USA, under denna tid. Innebandy är en sport som snabbt fick fäste i Sverige och med rejäl växtvärk kom den att nå en enorm spridning. Under 1980-talet nådde denna sport en internationell spridning till fler än fyrtio länder och här startade innebandyförbund. Idag spelas såväl seriespel som VM och EM-turneringar inom innebandy. Var år spelas Europacupen för att kora det bästa klubblaget ute i Europa.

Utövandet av innebandy

Innebandy är en av vår tids största lagsporter som främst utövas och spelas inomhus. Matcherna utspelas mellan två lag där det är fem utespelare åt gången som möts samt en målvakt. Vid utövandet nyttjas en utrustning för att skydda spelare samt målvakt mot skador. Inomhusskor, en innebandyklubba, t-shirt samt shorts samt skyddsglasögon som ska användas upp till nådda 16 års ålder. Målvakten har ytterligare utrustning för att skyddas mot de hårda skotten. En byxa, långärmad tröja, en magplatta, knäskydd och handskar av tunnare slag är utrustning var målvakt ska bära för att kunna säkerställa en säkerhet. Var lag tävlar med fem utespelare där det gäller att göra mål och spelarna bytes kontinuerligt under spelets gång. Var match spelas i tre perioder som varar i 20 minuter var.

Missa inte Spelschema för SSL Herrar

Regelverket inom innebandy

Innebandy är en sport präglad av en rad regler att följa. Planen ska erhålla måtten 36×18 samt 44×22 meter för att vara godkänd, samt att takhöjden ska som minimum kunna uppmätas till sju meter. I var lag får det som maximalt finnas fem lagledare samt 20 utespelare. Det är inte tillåtet med någon form av trängning med händer, fötter samt med armarna, och det är inte heller tillåtet att spela med handen, att spela liggandes, att spela bollen med en klubb ovanför knät samt att stoppa en boll i luften genom att hoppa. Ytterligare otillåtna handlingar är att göra mål med fötterna, att fortsatt spela utan en klubba samt att det är emot reglerna att beträda målområdet. Ett brott mot någon av dessa regler resulterar i att motståndarlaget tilldelas frislag.

Missa inte Spelschema för SSL Damer

Ikoner som vi minns

Innebandy är en sport som idag är en av de största sporterna i Sverige och detta har kommit att breda väg för ett par ikoner och profiler som nått en stor framgång. En av vår tids största och främsta innebandyspelare tillfaller Niklas Jihde. Med hela fem VM-guld och fyra SM-guld i bagaget har Niklas Jihde kommit att bli en riktig ikon. Magnus Augustsson är också det en innebandyspelare som var verksam under 1990- talet till 2000-talet som med hans enorma skicklighet kommit att knipa en plats som en framgångsprofil inom denna sport. Hos damerna finner vi också ett par välbekanta namn som visar på en enorm skicklighet. Ellen Rasmussen blev utnämnd som årets spelare i Sverige 2019/2020. Sari Karjalainen, Emelie Lindström och Karolina Widar är också kvinnliga spelare som nått en mycket god framgång inom innebandy.

Vad heter innebandy på engelska?

Innebandy heter Floorball på engelska.

Hur många spelar innebandy i Sverige

Det finns 116 736 (2018) registrerade innebandy spelare enligt svenska innebandyförbundet.

Lämna en kommentar