Allsvenskan för herrar

Allsvenskan – Det finns ingen sport som engagerar så mycket som fotbollen och på senare år har det verkligen blivit ett uppsving för allsvenskan. Tittarsiffrorna ökar och det kan vara tack vare att allsvenskan ibland benämns som världen jämnaste liga. Det är sällan ett lag vinner två år i rad och trots att Malmö FF är den solklart rikaste klubben så har de inte lyckats att vinna ligan år efter efter. De är alltid med i toppen men på senare tid har Djurgården, Norrköping och AIK lyckats att vinna före Malmö. Att Malmö lyckas gå till Champions League 3 gånger på 7 år och därmed inkassera enorma vinstsummor har inte förstört allsvenskan nämnvärt utan det kan fortfarande vara så att till exempel Halmstad lyckas vinna en match över Malmö. Sett till pengar så är Malmö rikare än alla andra klubbar tillsammans i allsvenskan men det ger inte utslag på resultaten. Det är charmen men sporten, det är inte enbart pengarna som talar.

Malmö bäst genom tiderna

Eftersom det är så starka känslor för fotbollen så är det alltid svårt att säga vilket lag som har varit bäst genom tiderna men det går att titta på statistik och få svar. Malmö leder maratontabellen och är den enda klubb som har vunnit allsvenskan över 20 gånger och därmed har 2 stjärnor på sitt bröst. Man får ha en stjärna för var tionde gång laget vinner allsvenskan. Näst på tur i maratontabellen är IFK Göteborg som har vunnit 13 gånger. Maratontabellen går inte efter antalet guld dock utan efter antalet poäng som har plockats i allsvenskan sedan 1924 då man började räkna. Varje seger ger 3 poäng och varje oavgjord ger 1 poäng. Det är som en allsvenska genom tiderna.

Ovanlig tid att spela

De allra flesta serier i Europa spelar med start på hösten och avslut på våren. Allsvenskan spelas åt andra hållet och det gör att den börjar i april någon gång och avslutas i november. I år är det december dock på grund av pandemin men vanligtvis är det i slutet av oktober eller november. Det är naturligtvis för att vi har ett så kallt klimat här uppe och en match i januari är inte kul varken för åskådare eller spelare. Det finns några nackdelar och fördelar med att spela så dock. Kvalet till att komma ut i Europa och få spela internationella cuper är alltid under sommaren. Det är vinnaren, tvåan och trean samt svenska cupen-segraren som får spela ute i Europa. i och med att kvalet är under sommaren så pågår det under högsäsong för svenska lag. Något som ofta nämns som en fördel för då är spelarna i toppform. Nackdelen kan dock vara att om ett lag går långt i Europa så slutar den inhemska ligan och det är bara Europa-spel på schemat vilket kan medföra att det är långt mellan matcherna då andra ligor är igång.

Hur spelas allsvenskan?

Allsvenskan består av 16 lag och alla möts 2 gånger, hemma och borta. Det medför att det blir 30 matcher och den med flest poäng vinner serien. De tre topplagen får därefter kvala till Europa medan de två sista lagen får spela i serien under, Superettan, nästa år. Den som kommer tredje sist får kvala mot den som kom på tredje plats i Superettan och vinner där över två matcher spelar nästa år i Allsvenskan. Det nordligaste laget i Serien är Östersund och det sydligaste är Malmö FF. Det finns 3 lag från Stockholm och 2 från Göteborg medan det bara finns ett i Malmö. Resten av lagen är utspridda över landet så det blir många resor.

Här hittar du spelschemat för allsvenskan

Lämna en kommentar