5 sportskandaler som förändrade allt

Idrottsbranschen har genomgått många skandaler under de senaste cirka 100 åren. Från spelare som konspirerade för att bryta mot spellagar till allvarliga anklagelser om sexuella övergrepp – branschen har sett allt. Här är fem spelförändrande skandaler som du kanske inte känner till.

1. Den inte så lilla, Little Leaguer

Danny Almonte var stjärnan i 2001 års Little League World Series. Han överträffade alla andra spelare i ligan otroligt mycket och det verkade som om han var ostoppbar. Saker och ting kom till ett avgörande när Sports Illustrated upptäckte att Almonte, hans tränare och hans föräldrar hade ljugit om hans ålder för att få in honom i ligan. Almonte var i själva verket 14 år, två år över åldersgränsen på 12 år i Little League.

Efter att ha grävt vidare upptäcktes det att Almontes föräldrar hade ändrat hans födelsedatum redan år 2000 för att förbereda sig för Little League. Hans födelse registrerades som 1989, men i verkligheten var Almonte född 1987. Händelsen fick allvarliga konsekvenser för föräldrarna, som ställdes inför brottsliga förändringar, och för tränaren, som försökte begå självmord. Skandalen verkar också ha förstört allt hopp om en professionell basebollkarriär för Almonte. Han är nu assisterande tränare vid Cardinal Hayes High i New York City.

2. Michael Vick’s hundkampsring

Den före detta NFL-stjärnan Michael Vick avtjänade 21 månaders fängelse redan 2007 för att ha drivit en hundkampsring. Under fallet avslöjades det att Vick hade varit inblandad i handlingar av hundslagsmål där hans egna hundar dödades och skadades allvarligt vid flera tillfällen.

När han släpptes var Philadelphia Eagles ett av få lag som ville förknippas med spelaren. Vick återställde snabbt sin roll som stjärna, men händelsen blev ändå ihågkommen av många NFL-fans.

3. Rosie Ruiz vid Boston Marathon

År 1980 chockades världen av att Rosie Ruiz hade tagit en genväg för att vinna Boston maraton några dagar tidigare. Hon hade avslutat loppet minuter före den riktiga vinnaren, på bara två och en halv timme. Misstankarna väcktes dagarna efter maratonloppet efter att Ruiz knappt hade svettats. Hennes pokal togs bort och tilldelades Jacqueline Gareau.

4. Duke University Lacrosse Team

År 2006 hävdade en strippa att hon blivit sexuellt utnyttjad av tre medlemmar i Duke University lacrosse teamet. Laget stängdes av från ligan och de tre spelarna åtalades för våldtäkt. Senare släppte åklagarna anklagelserna och hävdade att spelarna var oskyldiga.

5. Pete Rose tvivelaktiga spelande

MLB-spelaren Pete Rose var och betraktas fortfarande av många som en hedersmedlem i basebollens Hall of Fame. Han utsågs till Årtiondets spelare (1970-talet) av The Sporting News och anses allmänt som en av de bästa spelarna genom tiderna.

Tyvärr är Rose numera mer känd för sina spelvanor, vilket i slutändan resulterade i ett livstidsförbud från MLB och omröstningen till MLB Hall of Fame. Under den senare halvan av sin karriär framkom bevis för att Rose hade spelat på matcher som han var inblandad i. På 1980-talet framkom ännu fler bevis som tydde på att Rose hade satsat på Reds matcher medan han var lagledare. Rose gick med på en livstidsförbud från MLB i utbyte mot att alla utredningar om hans spelverksamhet skulle läggas ned.

Lämna en kommentar