10 intressanta fakta om Formel 1 Storbritanniens Grand Prix

Vid sidan av Wimbledon och Royal Ascot är British Grand Prix ett av de viktigaste evenemangen i den brittiska sportkalendern under sommaren. British Grand Prix är ett av de äldsta Grand Prix-evenemangen. Det har sina rötter tillbaka till 1926 då det först arrangerades av Royal Automobile Club på Brooklands. Sedan 1950 har det varit en del av FIA:s världsmästerskap i Formel 1 och har inte missat ett enda år. Nu är det synonymt med Silverstone, dess hemort i Northamptonshire sedan 1948. Låt oss se intressanta fakta om det brittiska Grand Prixet.

10 intressanta fakta om British Grand Prix
Sedan 1948 har British Grand Prix aldrig missat något evenemang. Låt oss ta en tur ner i minneslunden och utforska fler fakta om British Grand Prix och Silverstones historia.

1. Innan F1 introducerades

Formel 1 som vi känner den idag fick sin start 1950. Men redan innan dess lockade det brittiska Grand Prixet internationella konkurrenter. Det allra första loppet på Brooklands utanför London vanns av en fransk förare, Robert Sénéchal.

När 1940-talet närmade sig sitt slut började Silverstone etablera sig som toppen av de brittiska banorna. Detta gjorde det till den perfekta platsen för öppningsloppet för det som vi nu känner till som Formel 1.

2. Formel 1-debut

Den 13 maj 1950 inleddes en ny era i motorsportens historia på Silverstone. Alla från kungen till de bästa internationella förarna i världen var där. Premiärloppet vanns av Nino Farina, som körde för Alfa Romeo.

Silverstone utvecklade ett rykte som en av de snabbaste banorna på banan. Men det skulle inte få ta åt sig rampljuset särskilt länge till.

3. Växlande arenor

Från 1955 till 1986 växlade platsen för det brittiska Grand Prixet mellan Silverstone och Aintree (1955-1962). Därefter växlade det mellan Silverstone och Brands Hatch (1963 – 1986).

1955 gick British Grand Prix till ett namn som vi i dag förknippar med hästkapplöpning – Aintree. Det var också betydelsefullt eftersom den första brittiska vinnaren av British Grand Prix – Stirling Moss – kom till. Han skulle sedan vinna igen på Aintree 1957.

4. Den historiska Silverstone-banan

Sedan 1987 har Silverstone tagit ensam hand om det brittiska Grand Prixet. Banan har befäst sin position som hemvist för motorsporten i Storbritannien.

Under Silverstones tidiga dagar såg man några minnesvärda segrar. Många gick till några av de största mästarna som sporten någonsin har producerat. Nigel Mansell vann 1987 års upplaga och skulle fortsätta att vinna igen 1991 och 1992. Den sista segern var särskilt minnesvärd eftersom den kom under hans enda mästerskapsvinnande år.

5. Flerfaldig mästerskapsvinnare

Kretsen har varit välsignad med vinnare. De förare som vunnit Grand Prixet har så småningom vunnit mästerskapet. Förare som vunnit flera mästerskap och som har tagit hem den brittiska Grand Prix-kronan under de kommande åren är bl.a. följande:

  • Alain Prost
  • Michael Schumacher
  • Mika Hakkinen
  • Sebastian Vettel
  • Fernando Alonso

6. Förändringar i banan

Silverstone har alltid haft rykte om sig att vara en plats för rå fart. Ayrton Sennas tragiska död ledde dock till genomgripande förändringar av säkerheten inom hela sporten. På Silverstone ledde detta till förändringar av banan.

Brohörnet ändrades med en chicane vid Abbey. Till slut togs den bort från banan helt och hållet. Trots dessa förändringar är banan fortfarande populär bland både fans och förare.

7. Även känd som Lewis Hamiltons Grand Prix

Lewis Hamilton bröt fram på F1-scenen 2007 och vann sitt första världsmästerskap året därpå. På vägen dit tog han sitt första brittiska Grand Prix 2008. Det var dock inte förrän 2014 som han verkligen hittade sitt spår på Silverstone.

Sedan 2014 har han varit praktiskt taget ostoppbar. Under de åtta åren sedan dess har han tagit otroliga sju brittiska Grand Prix-segrar! Endast Sebastian Vettel 2018 kunde stoppa denna exempellösa svit.

Med totalt 8 brittiska Grand Prix-segrar är Lewis Hamilton den överlägset mest framgångsrika föraren som någonsin tävlat i British Grand Prix.

8. 1973 Första varvets blodbad

Jody Sheckter gjorde en minnesvärd körning till titeln 1979, men sex år tidigare fann han sig själv strandsatt mitt på banan. Han körde in i väggen på depåvägen och kunde inte ta sig ur vägen för resten av flocken. Resultatet blev en krock med flera bilar.

Otroligt nog var det bara Andrea de Adamich som skadades, med en bruten fotled. Loppet vanns av Peter Revson, men endast 13 av de 29 startande klarade sig till slutet av loppet.

9. Schumacher-incidenter, två år i rad

År 1998 fick Michael Schumacher ett 10 sekunders stopp-och-go-straff för att ha kört om under en säkerhetsbilsperiod. Ändå lyckades han på något sätt vinna loppet i depån.

Tyvärr blev loppet året därpå minnesvärt av alla fel skäl. Schumachers Ferrari drabbades av bromsfel, vilket ledde till att han kraschade och bröt benet.

10. Flera platser

Sedan 1950 har det brittiska Grand Prixet arrangerats på sammanlagt tre platser. Tre arenor har varit värd för British Grand Prix:

  • Silverstone 47 gånger
  • Brands Hatch 12 gånger
  • Aintree 5 gånger.

En annan banan – Donington – har också stått värd för en världsmästerskapstävling i Storbritannien, men det var Europas Grand Prix 1993. Silverstone har varit den enda banan som arrangerat British Grand Prix sedan 1986.

Lämna en kommentar